Economie Kennisbank

Wat zijn de verschillen tussen strategische en financiële acquisitie?

Strategische en financiële acquisities zijn twee verschillende benaderingen voor het verwerven van een ander bedrijf. Hieronder vindt u een uitleg over de belangrijkste verschillen tussen deze twee benaderingen:

 1. Doel van de acquisitie:
 • Strategische acquisities worden uitgevoerd om de strategische positie van de koper te versterken, bijvoorbeeld door het uitbreiden van het productaanbod, het vergroten van de marktpositie, het verkrijgen van nieuwe technologieën of het betreden van nieuwe geografische markten.
 • Financiële acquisities worden uitgevoerd om het financiële rendement van de koper te verbeteren, bijvoorbeeld door het genereren van hogere inkomsten of kostenbesparingen.
 1. Focus op synergieën:
 • Strategische acquisities hebben vaak als doel om synergieën te realiseren tussen het overgenomen bedrijf en de koper, bijvoorbeeld door kostenbesparingen, gedeelde expertise of gecombineerde verkoopkanalen.
 • Financiële acquisities hebben over het algemeen minder focus op synergieën en richten zich meer op de financiële voordelen van de acquisitie zelf.
 1. Bedrijfsintegratie:
 • Bij strategische acquisities is bedrijfsintegratie vaak een belangrijk onderdeel van de acquisitie, waarbij de koper het overgenomen bedrijf integreert in de bestaande bedrijfsstructuur en bedrijfscultuur.
 • Bij financiële acquisities is bedrijfsintegratie minder belangrijk en kan het overgenomen bedrijf vaak als zelfstandige entiteit blijven functioneren.
 1. Financiering:
 • Bij strategische acquisities is de financiering vaak gericht op de lange termijn en is er meer ruimte voor flexibiliteit in de financieringsstructuur.
 • Bij financiële acquisities is de financiering vaak gericht op de korte termijn en kan er meer nadruk liggen op het minimaliseren van de financieringskosten.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen strategische en financiële acquisities ligt in de doelstellingen van de koper en de focus op synergieën en bedrijfsintegratie. Strategische acquisities zijn gericht op het versterken van de strategische positie van de koper, terwijl financiële acquisities gericht zijn op het genereren van financiële voordelen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten