Artikelen

Medewerkers opleiden: een win-winsituatie

In de afgelopen eeuw is de rol van medewerkers binnen bedrijven aanzienlijk veranderd. Waar het eerder vooral zo was dat de baas iets opdroeg en medewerkers dat uitvoerden, spelen vandaag de dag zaken als zelfsturing en eigen initiatieven ook een belangrijke rol. Hiermee maken bedrijven en organisaties veel meer gebruik van de kennis en ervaring van mensen op de werkvloer, en benutten ze meer hun potentieel. Hoe je medewerkers kunt helpen ontwikkelen, en daarmee het bedrijf of de organisatie naar een hoger plan kunt tillen? Door medewerkers de mogelijkheid te geven opleidingen te volgen!

Ontwikkelingen gaan niet overal even snel

Veel bedrijven en organisaties zijn dynamisch. Ze volgen maatschappelijke en economische ontwikkelingen, en passen zich aan om levensvatbaar en winstgevend te blijven. Maar niet binnen ieder bedrijf of organisatie gaan deze ontwikkelingen even snel. Dit was vooral duidelijk gedurende de coronapandemie. Vooral veel grote, internationale bedrijven hebben het voordeel van hybride werken ingezien, en dit geïmplementeerd in de vaste werkwijze. Maar er waren ook de – vaak kleinere – bedrijven met wat ouderwetsere, starre ‘bazen’. Zij wilden gewoon weer dat al het personeel op de zaak kwam werken toen de lockdowns eenmaal ten einde waren.

Hetzelfde zie je als je kijkt naar de ontwikkelingsmogelijkheden die medewerkers krijgen. Veel bedrijven of organisaties geven hun medewerkers een eigen ontwikkelbudget, en tijd om een opleiding of cursus te volgen. Er zijn er echter ook nog steeds waar medewerkers vooral zijn om productie te draaien. En dat terwijl medewerkers opleiden zoveel voordelen biedt!

De voordelen van medewerkers opleiden

Medewerkers de mogelijkheid bieden trainingen, cursussen of opleidingen te volgen biedt allerlei voordelen.

  • Medewerkers worden breder inzetbaar: veel bedrijven en organisaties kampen met een medewerkerstekort. Valt er iemand uit, dan ontstaan er snel problemen. Door medewerkers meerdere opleidingen te laten volgen, kunnen ze ook op andere plekken ingezet worden.
  • Medewerkerstevredenheid stijgt: mensen houden van enige afwisseling in hun werk. De bredere inzetbaarheid door bij- of omscholing is daarom ook voor hen positief. Mogelijk ontdekken ze ook dat een andere functie veel leuker vinden.
  • Opleiding hoeft niet altijd veel tijd of geld te kosten. Neem als voorbeeld een technische opleiding. Deze is al te voltooien in een paar cursusdagen. Mensen gaan vervolgens in de praktijk meer ervaring opdoen. Groot voordeel: de overheid stimuleert scholing voor mensen in sectoren waar veel vraag is naar personeel en banen een goed toekomstperspectief hebben. Er zijn daarom onder meer subsidies mogelijk voor een technische opleiding, of opleiding om in het onderwijs of de zorg te gaan werken.
  • Opleiding draagt bij aan meer innovatie en betere kwaliteit. Medewerkers kunnen door scholing sneller of beter werken. Dit kan resulteren in meer winst door een hogere productiviteit, en minder verspilling en meer tevreden klanten door een betere kwaliteit.

Sommige bedrijven en organisaties vinden het nog steeds overbodig en onzinnig om medewerkers op te leiden. Hierboven heb je kunnen lezen dat het diverse voordelen heeft. Niet alleen voor de medewerkers zelf, maar ook juist voor het bedrijf of de organisatie!

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten