Artikelen

Werknemer met autisme? Zo ga je ermee om!

Bij autisme denken veel mensen aan iemand die slecht is in contact leggen, alles letterlijk neemt en gekke obsessies heeft met treinen of postzegels. Maar er is tegenwoordig veel meer awareness rondom het thema autisme en wordt steeds duidelijker dat autisme zich bij iedereen anders uit. Autisme wordt tegenwoordig ook vaak aangeduid als een vorm van neuro divergentie in plaats van een stoornis. Een goede ontwikkeling, want autisme is geen stoornis, slechts een andere manier van denken. Mensen met autisme kunnen een uitstekende arbeidskracht zijn (hebben soms zelfs profijt van hun diagnose) en gelukkig zijn er tegenwoordig ook bureaus als Autitalent die getalenteerde autisten aan een werkgever koppelen. Heb jij een werknemer op het spectrum in dienst genomen? Dit is waar je op moet letten!

Sterke en minder sterke kanten

Iedereen met autisme functioneert op een andere manier, maar er zijn een aantal dingen waar veel mensen met autisme last van hebben of juist in floreren. Mensen met autisme zijn vaak analytisch erg sterk, ze zijn creatief, hardwerkend, punctueel, gefocust en detailgericht. Veel autisten verliezen wel het overzicht wanneer ze teveel opdrachten tegelijkertijd krijgen, sommigen prefereren ook een baan waarbij ze niet de hele dag met andere mensen op hoeven te trekken. Veel autisten zijn ook overgevoelig voor hard en veel geluid, een drukke werkomgeving en fel licht.

Een persoonlijke aanpak

Omdat elke autist anders is, is het zaak om niet bij voorbaat dingen aan te nemen. Sommige mensen met autisme hebben totaal geen moeite met veel menselijk contact of hebben geen last van overprikkeling. Ga met jouw nieuwe werknemer het gesprek aan. Zelfbewuste autisten weten prima wat hun valkuilen en sterke punten zijn. Kijk samen naar wat je kan doen om de werkervaring zo fijn mogelijk te maken.

Autisme is niet alles

Autisme is een zogenoemde invasieve stoornis, wat betekent dat de stoornis onlosmakelijk verbonden is met iemands persoonlijkheid. Echter, probeer jouw werknemer te zien als een persoon en niet als een wandelende stoornis. Schuif niet alles wat fout gaat automatisch af op de diagnose en behandel jouw werknemer ook niet te veel met satijnen handschoentjes. Je bent ten slotte de manager en niet de mantelzorger. De meeste mensen met autisme vinden het fijn als er tot op zekere hoogte rekening wordt gehouden met hen, maar het is niet fijn als iedereen voor je op eieren gaat lopen. Iedereen wil uiteindelijk gewoon als een mens behandeld worden.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten