Artikelen

Zakelijke rekening openen? Dit zijn de grootste voordelen

Het is voor ondernemers helemaal niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Als je alles via je privé rekening wilt doen, zowel inkomsten als uitgaven, dan kan dat. Is dat ook verstandig? Nee, niet echt. Dit zijn de belangrijkste redenen om zakelijk en privé als ondernemer goed gescheiden te houden.

1. De kosten zijn laag

Vooropgesteld: een privé rekening is altijd goedkoper. Maar dat het niet handig is, wordt dadelijk nog uitgelegd. Ga je een zakelijke rekening openen, dan ga je daar wel wat voor moeten betalen. Hoeveel dat is, verschilt per bank. Via een goede website kan je zakelijke rekeningen van de belangrijkste grote banken en online banken vergelijken. In sommige gevallen betaal je per transactie. Andere banken vragen een vast bedrag per jaar, waar je dan een bepaald aantal transacties gratis voor kunt doen. Meestal zijn dit er duizend.

2. Zakelijk en privé gescheiden

Jazeker, dit geldt niet alleen voor relaties die op de werkvloer ontstaan. Door je zakelijke financiën op één of meer aparte rekeningen te regelen, houd je het overzichtelijk. Zo kan het lastig zijn om de financiële situatie van je bedrijf te peilen, als je eerst moet ontcijferen welke inkomsten en uitgaven op je privérekening zakelijk waren. Daarom is het veel beter om een zakelijke rekening te openen. En zoals voor relaties op de werkvloer geldt, zijn er ook met bankrekeningen altijd uitzonderingen mogelijk.

3. Geen administratieve bende

Dit sluit aan op het vorige punt. Het wordt een rommeltje als privé en zakelijk door elkaar gaan lopen. Dat is bijvoorbeeld bij de afdracht van btw het geval. Als je een privé aankoop al dan niet per ongeluk opgeeft aan de Belastingdienst, kan je onterecht btw terugkrijgen. En natuurlijk is het ook mogelijk dat je vergeet dat een transactie zakelijk was, waardoor je geld waar je recht op hebt, niet terugkrijgt. Houd het gescheiden, dat bespaart je een hoop extra werk. En uiteindelijk ook geld.

4. Inzicht in je boekhouding

Of je zelf de boekhouding doet of hier een boekhouder voor inhuurt, is een persoonlijke keuze. Een voordeel van een zakelijke rekening openen en deze beheren is dat je automatisch inzicht in je financiën hebt. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om zelf de boekhouding te doen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Maar als je er tijd voor hebt, kan het alleen maar voordelig zijn om zelf de boekhouding te gaan doen. En niet alleen financieel. Je krijgt immers ook inzicht in de financiële situatie van je bedrijf, waardoor je strategische beslissingen beter kunt maken.

5. Heel veel keus

Er is veel meer mogelijk dan alleen een zakelijke rekening. Er zijn complete pakketten, waarbij je ook een zakelijke spaarrekening krijgt. En het is dan ook voordeliger om een boekhoudpakket erbij af te sluiten. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker. Eén ding is zeker, het is in de meeste gevallen niet slim om je privérekening voor je zakelijke financiën te gebruiken.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten