Artikelen

Zo kies je het juiste boekhoudprogramma voor je onderneming

Ga je je eigen onderneming starten? Dan is het goed je te beseffen dit behoorlijk wat voorbereiding vraagt. Zo moet je natuurlijk een bedrijfsnaam verzinnen, je onderneming bij de KvK inschrijven en onder meer een website (laten) maken om klanten te informeren over je producten of diensten. Ook een belangrijk onderdeel gedurende deze fase is het opzetten van een boekhouding. Wat moet deze eigenlijk allemaal bevatten, waarom is een boekhouding nodig en hoe kies je de beste? Hieronder lees je er alles over.

Een boekhouding: wat houdt dat in?

Een boekhouding is kortgezegd het verwerken van de financiële administratie. In de basis omvat het alle werkzaamheden die horen bij het bijhouden van de uitgaven en inkomsten. Hoe groot of omvangrijk een boekhouding is? Dat verschilt nogal per onderneming. Zo spelen onder meer mee of er sprake is van diensten of producten, het aantal klanten en leveranciers en natuurlijk de grootte van de onderneming.

In het geval van de meest ‘simpele’ onderneming (een zzp’er die diensten levert) bestaat een boekhouding voornamelijk uit het versturen van facturen en het doen van belastingaangifte. Bij grotere ondernemingen (vof’s of bv’s bijvoorbeeld) wordt de boekhouding al een stuk omvangrijker en ingewikkelder. Ook zaken zoals een debiteuren- en crediteurenbeheer, de winst- en verliesrekening en grootboekrekeningen mogen hierin niet ontbreken.

Het beste boekhoudprogramma kiezen

De hierboven genoemde ‘simpele’ onderneming kan een boekhouding bijhouden in Excel. Maar groeit je onderneming en moet je meer facturen versturen? Of wil je het gebruiksgemak van koppelingen waardoor je minder zaken handmatig hoeft te verwerken en meer kunt automatiseren? Dan is een boekhoudprogramma waarschijnlijk beter voor je. Het is niet zo heel gemakkelijk het beste boekhoudprogramma aan te wijzen. Welke het beste is, hangt onder meer af van de grootte van je onderneming, de sector waarin je actief bent en de koppelingen die je wil met bijvoorbeeld het pakket van je boekhouder en de Belastingdienst.

Hoewel veel boekhoudprogramma’s pretenderen gratis te zijn, moet je vaak na verloop van tijd of zodra je meer facturen wil versturen of functionaliteiten wil gebruiken toch gaan betalen. Kleine ondernemers die hier geen budget voor hebben, kunnen ook prima een boekhouding bijhouden en factuur maken in Excel.

De noodzaak van een overzichtelijke boekhouding

Veel ondernemers hebben echt een broertje dood aan het bijhouden van de boekhouding. Het vraagt soms een behoorlijk tijdsinvestering, en die tijd besteden ze liever aan het leveren van hun producten of diensten. Toch is een boekhouding echt noodzakelijk. Niet alleen omdat de Belastingdienst deze verplicht stelt, maar ook omdat het de basis vormt van een financieel gezonde onderneming.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten