Artikelen

Zo zorg je voor een goede boekhouding voor een BV

Een goede boekhouding is cruciaal voor elke ondernemer. Heb je echter een bv? Dan komt daar wel wat meer bij kijken dan wanneer je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt. Ook bij de overstap van vof of eenmanszaak komt het een en ander kijken. In dit artikel zetten we samen met Philippe van Numbr in zeven stappen op een rijtje hoe je zorgt voor een boekhouding in topconditie.

Zet een overzichtelijke administratie op

Begin met het opzetten van een overzichtelijke administratie. Gebruik handige boekhoudsoftware zoals Moneybird, dat toegankelijk is voor ondernemers op elk moment. Ook bij Numbr maken ze hier gebruik van, en dit werkt erg fijn. Hiermee kun je gemakkelijk bonnetjes, facturen, en bankgegevens verwerken, wat de basis vormt voor verschillende aangiften en de jaarrekening.

Houd je loonadministratie bij

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) ben je verplicht jezelf loon uit te keren. Gebruik eenvoudige online tools zoals Employes om loonstroken op te stellen, loonaangiften te doen, en jaaropgaven te genereren.

Aangifte omzetbelasting

Na het bijhouden van alle kosten en uitgaven is het tijd voor de aangifte omzetbelasting (btw). Dit gebeurt meestal per kwartaal. Gebruik boekhoudprogramma’s of de Belastingdienst-website om de aangifte in te dienen en te verrekenen wat je moet betalen of ontvangen.

Aangifte vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting is verschuldigd over de winst van het boekjaar. Dien deze aangifte uiterlijk 1 juni van het volgende belastingjaar in om belastingrente te voorkomen. Gebruik de website van de Belastingdienst voor indiening.

Inkomstenbelasting

Als DGA wordt je loon al via de aangifte loonheffingen aan de Belastingdienst doorgegeven. Voeg eventueel uitgekeerd dividend toe via de aangifte dividendbelasting en verwerk dit in box 2 van de aangifte inkomstenbelasting.

Stel je jaarrekening op

Het opstellen van een jaarrekening is wettelijk verplicht voor elke BV. Deze omvat een balans, een winst- en verliesrekening, en een toelichting op de cijfers. Deponeer deze bij de Kamer van Koophandel en zorg dat alle gegevens correct zijn om boetes te voorkomen.

Bewaar je boekhouding

Houd er rekening mee dat je boekhouding kan worden gecontroleerd. Volgens de wet moet je alle administratieve documenten, inclusief jaarrekeningen, facturen, bonnetjes, openstaande vorderingen, ontvangen betalingen, en voorraadgegevens, zeven jaar lang bewaren. Dit helpt bij mogelijke controles en is een wettelijke verplichting. Onthoud dat elke situatie anders is, dus laat je altijd goed adviseren. Meer weten? Meer informatie over het opzetten van een goede boekhouding voor bv’s vind je op de website van Numbr.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten