Artikelen

Zo krijg je weer tijd voor het échte ondernemen

Als ondernemer heb je soms het idee dat je een huisarts bent. Er wordt nogal wat van je verlangd op het gebied van administratie. De boekhouding bijvoorbeeld, salarissen, verlofaanvragen, voortgangsgesprekken, en zo gaat het maar door. Natuurlijk, het hoort erbij, maar het gaat wel ten koste van het echte ondernemen. En, zo eerlijk moet je ook zijn, de administratie is niet het leukste gedeelte van het werk. Herken je jezelf hierin? Lees dan snel verder en ontdek hoe je op een simpele manier veel minder tijd kwijt bent aan de administratie.

Salarissoftware

Goede salarissoftware gaat je een hoop tijd opleveren. En het is best eenvoudig, omdat de verwerking van de salarissen geautomatiseerd kan worden. Ook financieel is het aantrekkelijk om in software te investeren. Onder aan de streep kost de investering minder dan wat je kwijt bent aan uren. Maar het belangrijkste voordeel is dat de software je in staat stelt om goed naar je bedrijf te kijken. Jij of je accountant neemt plaats in de spreekwoordelijke helikopter om naar de lange termijn te kijken. Misschien zie je vanuit de lucht zaken die verbeterd kunnen worden. En daar ga je als ondernemer écht iets aan hebben.

Aandacht voor je personeel

Aandacht voor je personeel is eigenlijk nog belangrijker dan winst maken. Sterker nog, het is de sleutel naar een succesvol ondernemerschap. De afdeling HR is belast met het welzijn van het personeel. Het probleem is alleen dat veel bedrijven daar geen tijd voor hebben. Dat is geen verwijt, de HR-afdeling heeft het immers al druk genoeg met de dagelijkse gang van zaken. Ook hier gaat (te) veel tijd in de administratie zitten. Goede online HR software neemt heel veel werk uit handen, waardoor de afdeling zich kan bezighouden met wat echt belangrijk is: hoe het met het personeel gaat.

Less is more

Iedere ondernemer is klein begonnen. Op een bepaald moment kom je op het punt waarbij je gaat groeien. In het begin is die groei leuk, omdat er andere werelden geopend worden. Maar er komt een moment waarop het te veel wordt. Je kunt niet alles blijven doen. Door een niche te kiezen, moet je misschien iemand nee verkopen. Dat is moeilijk, maar wel belangrijk. Als je je op iets specifieks richt, wordt het ondernemen nog leuker en succesvoller.

Durf iets uit handen te geven

Ben jij een baas die het liefst alles zelf wil doen? Je bent niet de enige hoor, maar je weet zelf ook wel dat het niet ideaal is. Je kunt niet alles zelf doen en dat moet je ook niet willen. Heb vertrouwen in je personeel, je hebt ze immers niet voor niks aangenomen. En voor je personeel is het alleen maar fijn als ze een baas hebben die belangrijke opdrachten en beslissingen aan ze over durft te laten. Ga eens een dag achterover leunen en kijk naar het proces. Daar groeit de onderneming uiteindelijk van.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten