Artikelen

Zo moedig je medewerkers aan om minder vaak de auto te nemen

Als werkgever probeer je jouw medewerkers constant aan te moedigen om duurzaam en productief te werken. Dit omvat het reizen van en naar kantoor, het productief werken op de laptop en het samenwerken met de collega’s. Je wilt hierbij het welzijn van je medewerkers bevorderen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. Maar hoe doe je dat precies als jouw medewerkers elke dag met de auto naar kantoor komen? Dat kan door ze aan te moedigen om minder vaak de auto te nemen. Dit draagt niet alleen bij aan het verminderen van verkeerscongestie en CO2-uitstoot, maar het kan ook de productiviteit en tevredenheid van je team verbeteren. Hoe pak je dit het beste aan?

Flexibele werktijden invoeren

Een van de meest effectieve manieren om medewerkers aan te moedigen minder vaak de auto te pakken, is door flexibele werktijden in te voeren. Door medewerkers de mogelijkheid te bieden om hun werkdag aan te passen aan hun persoonlijke behoeften, kunnen ze files vermijden en hun reistijd optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat medewerkers eerder of later beginnen, waardoor ze de spits kunnen vermijden op zowel de weg als in het openbaar vervoer.

Thuiswerken

Thuiswerken is een andere populaire optie die steeds meer wordt omarmd door werkgevers en werknemers, vooral tijdens en na de coronatijd. Door medewerkers de mogelijkheid te bieden om vanuit huis te werken, kunnen ze de auto helemaal vermijden en de stress van het dagelijkse woon-werkverkeer elimineren. Dit kan voor jouw medewerkers soms veel tijd besparen in de ochtend en middag. Bovendien kan thuiswerken de productiviteit verhogen en de work-life balance verbeteren, wat op zijn beurt de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers kan verhogen.

OV-chipkaart van kantoor

Een andere mogelijkheid om naar kantoor te reizen is het openbaar vervoer. Biedt jouw medewerkers een OV-chipkaart aan van kantoor waarmee ze gratis naar kantoor kunnen reizen elke dag. Dit zorgt ervoor dat het openbaar vervoer een interessantere keuze wordt dan de auto door de lagere kosten. Vooral bij kantoorruimtes in Amsterdam West of Zuid is dit een erg interessante keuze door de goede verbindingen met het openbaar vervoer.

Carpoolen aanmoedigen

Carpoolen is ook een goede manier om het aantal auto’s op de weg te verminderen. Zeker voor collega’s die dicht bij elkaar wonen of op elkaars route is dit een mooie uitkomst. Heeft een medewerker bijvoorbeeld geen auto of is de auto een keertje stuk? Laat ze dan carpoolen! Moedig deze manier aan door medewerkers met elkaar in contact te brengen of door carpoolparkeerplaatsen beschikbaar te stellen. Bied ook incentives aan voor medewerkers die ervoor kiezen om te carpoolen, zoals parkeerkortingen of beloningen voor de bestuurder.

Beloningsprogramma’s

Beloningsprogramma’s kunnen een effectieve manier zijn om medewerkers te stimuleren om alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken. Creëer beloningsprogramma’s voor medewerkers die ervoor kiezen om te fietsen, te wandelen, het openbaar vervoer te nemen of te carpoolen naar het werk. Denk bijvoorbeeld aan cadeaubonnen, extra vrijdagmiddagborrels als het hele kantoor mee doet, extra vakantiedagen of bonussen.

Op weg naar minder auto’s voor de deur

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om je medewerkers aan te moedigen om minder vaak de auto te nemen, zoals flexibele werktijden, thuiswerken, OV-chipkaart van de zaak, carpoolen en beloningsprogramma’s. Kies de optie die het beste bij jouw en je bedrijf past. Kijk ook goed of jouw kantoor goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Je wilt voorkomen dat je medewerkers elke dag een stuk moeten lopen van de trein naar kantoor en andersom. Zo blijven ze gemotiveerd om minder vaak met de auto naar kantoor te komen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten