Economie Internationaal Kennisbank

7 Flags Theory

De 7 Flags Theory, ook wel bekend als de “Perpetual Traveler” of “Prior Taxpayer” theorie, is een concept dat bedacht is door de Amerikaanse auteur Harry Schultz. Het is een strategie om je leven te organiseren rond zeven verschillende “vlaggen”, of aspecten van je leven, elk gericht op verschillende juridische, financiële, en persoonlijke voordelen. Het doel van deze theorie is om je persoonlijke vrijheid, belastingefficiëntie en privacy te waarborgen en/of maximaliseren. Onderstaand een beknopte toelichting per vlag. 

 1. Vlag 1: Staatsburger en ingezetene
  Deze vlag verwijst naar het hebben van een staatsburgerschap in een land, evenals het daadwerkelijk wonen in dat land (ingezetenschap). Door een staatsburger en ingezetene te zijn, kun je genieten van alle rechten en voordelen die dat land biedt, zoals stemrecht, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, en toegang tot bepaalde banen en kansen.

 2. Vlag 2: Tax residency
  Tax residency heeft betrekking op het land waar je als belastingplichtige wordt beschouwd. Verschillende landen hanteren verschillende criteria om te bepalen of je daar fiscaal inwoner bent. Door te kiezen voor een fiscaal gunstige woonplaats kun je belastingvoordelen behalen, zoals lagere belastingtarieven, vrijstellingen of belastingverdragen tussen landen.

 3. Vlag 3: Bedrijfsvestiging
  Dit verwijst naar het land waar je ervoor kiest om je bedrijf op te zetten of waar je werkt als een locatie-onafhankelijke ondernemer. Sommige landen bieden gunstigere belastingregels, minder bureaucratische rompslomp en andere zakelijke voordelen die het gunstiger maken om je bedrijf daar te vestigen.

 4. Vlag 4: Offshore bankieren
  Offshore bankieren heeft betrekking op het openen van bankrekeningen in rechtsgebieden buiten je fiscale woonplaats. Dit kan helpen om je vermogen te beschermen tegen politieke en economische risico’s in je thuisland en om privacy te waarborgen.

 5. Vlag 5: Fysieke bezittingen (speeltuin)
  Deze vlag houdt in dat je fysieke bezittingen, zoals onroerend goed en andere waardevolle activa, diversifieert over verschillende landen. Dit vermindert het risico van confiscatie van al je bezittingen in geval van een nationale crisis in één land.

 6. Vlag 6: Digitale veiligheid
  Digitale veiligheid heeft betrekking op het beschermen van je online identiteit, gegevens en communicatie. Dit omvat het gebruik van veilige communicatiemiddelen, versleuteling en het vermijden van online tracking om je privacy te waarborgen.

 7. Vlag 7: Digitale bezittingen
  Dit verwijst naar het diversifiëren van je digitale bezittingen, zoals cryptocurrencies, over verschillende platforms en wallets. Dit helpt om je blootstelling aan risico’s, zoals hacks en verlies van toegang tot accounts, te verminderen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat wet- en regelgeving complex zijn en sterk kunnen variëren tussen landen.
Het toepassen van deze theorie vereist dan ook grondig onderzoek, juridisch advies en volledige naleving van de wetten in alle betrokken landen.

Enkele tips wanneer je werkt wilt maken van Flag Theory strategieën

 1. Verricht grondig onderzoek: Voordat je beslissingen neemt over waar je je vlaggen wilt vestigen, is grondig onderzoek van cruciaal belang. Leer zoveel mogelijk over de wetten, belastingregels, zakelijke vereisten en culturele aspecten van de landen die je overweegt. Overweeg ook factoren zoals veiligheid, politieke stabiliteit en economische vooruitzichten.
 2. Win professioneel advies in: Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen van experts die gespecialiseerd zijn in internationaal ondernemen en kennis en expertise hebben in fiscale en juridische zaken. Zij kunnen je helpen om de juiste beslissingen te nemen en te voldoen aan de wet- en regelgeving. Ben je Digital Nomad? raadpleeg dan Global Nomad Solutions.
 3. Spreid je vlaggen: Het hele idee achter de Flag Theory is diversificatie. Zorg ervoor dat je niet al je vlaggen in één land plaatst, maar verdeel ze over verschillende rechtsgebieden om je risico te verminderen en te profiteren van de voordelen van meerdere landen.
 4. Focus op je doelen: Definieer duidelijk je doelen bij het toepassen van de Flag Theory. Wil je vooral belastingen minimaliseren, vermogen beschermen, meer privacy krijgen of allemaal? Afhankelijk van je doelen kunnen de optimale vlaggen verschillen.
 5. Begrijp culturele verschillen: Naast juridische en fiscale overwegingen, is het belangrijk om de culturele verschillen tussen landen te begrijpen. Wat werkt goed in het ene land kan in een ander land mogelijk als ongepast worden beschouwd. Wees respectvol en pas je levensstijl aan aan de normen en waarden van het land waar je verblijft.
 6. Houd rekening met veranderingen: Wet- en regelgeving veranderen voortdurend, vooral op het gebied van belastingen en financiën. Wat vandaag werkt, kan morgen anders zijn. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en pas je vlaggen zo nodig aan.
 7. Handel conform wet-en regelgeving: De Flag Theory is bedoeld om gebruik te maken van legale mogelijkheden om je financiën en persoonlijke vrijheid te verbeteren. Vermijd dubieuze praktijken of illegale constructies, omdat dit op de lange termijn meer problemen kan veroorzaken dan voordelen.
Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten