A Wiki

Agile leiderschap

Agile leiderschap verwijst naar een leiderschapsstijl die gericht is op het bevorderen van een wendbare en flexibele organisatiecultuur die snel kan reageren op veranderingen in de markt en de omgeving. Agile leiderschap wordt vaak geassocieerd met Agile-methodologieën, zoals Scrum en Kanban, die gericht zijn op het ontwikkelen en leveren van software en producten in korte iteraties.

Een agile leider is in staat om zijn team te ondersteunen bij het vinden van oplossingen voor complexe problemen en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. De focus ligt op het creëren van een omgeving waarin innovatie en experimenten worden aangemoedigd en waarbij teamleden de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk.

Agile leiderschap vereist ook een hoge mate van betrokkenheid bij het team, waarbij de leider in staat is om effectief te communiceren, te luisteren en te reageren op feedback. Dit omvat ook het creëren van een sfeer van openheid en transparantie, waarbij teamleden worden aangemoedigd om problemen te delen en gezamenlijk oplossingen te vinden.

Over het algemeen wordt agile leiderschap gezien als een meer collaboratieve, adaptieve en mensgerichte benadering van leiderschap dan traditionele command-and-control-stijlen. Het richt zich op het creëren van een cultuur van continu leren en verbetering, waarbij het team de ruimte heeft om te experimenteren en te innoveren om zo beter te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten