A Wiki

Arms-lenght beginsel

Het “arms-length” beginsel (ook wel “transactie op afstand” genoemd) is een economisch en fiscaal concept dat wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat transacties tussen verbonden partijen plaatsvinden tegen marktconforme voorwaarden en tarieven.

Dit betekent dat bedrijven die nauw met elkaar verbonden zijn, zoals een moederbedrijf en een dochteronderneming, elkaar behandelen alsof ze volledig onafhankelijke partijen zijn. Zo worden er bijvoorbeeld prijzen, voorwaarden en vergoedingen bepaald alsof de transactie zou plaatsvinden tussen twee volledig onafhankelijke bedrijven.

Het doel van het “arms-length” beginsel is om te voorkomen dat er ongepaste voordelen of oneerlijke belastingvoordelen ontstaan ​​door de verbondenheid tussen bedrijven. Het “arms-length” beginsel wordt wereldwijd gebruikt in fiscale wetgeving en is ook opgenomen in de OESO-richtlijnen voor internationale transacties. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat hun transacties met verbonden partijen op een eerlijke en zakelijke manier plaatsvinden en in overeenstemming zijn met het “arms-length” beginsel.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten