B Wiki

Bestelmethoden

Bestelmethoden zijn ontwikkeld teneinde voorraden te beheersen. Voorraadaanvullingen zijn afhankelijk van de kosten van de hoeveelheid die men logischerwijs nodig heeft. Om de kosten te dekken is het van belang dat er een optimale bestelgrootte is. Leveranciersgebruiken hiertoe restricties (bepaalde hoeveelheid per afname). Leveranciers die bijvoorbeeld de schappen vullen, stellen een bepaalde bovengrens in plaats van een bestelgrens. Dit wordt ook wel jackrobbers genoemd.Wanneer een bestelling een veelvoud is van de vaste hoeveelheid wordt dat multiple quantity genoemd. Kritisch bij bestellen zijn het bestelmoment en de bestelgrootte. Tevens zijn ook nog verschillen tussen vast en variabel. Ofwel, men kan bestellen op:

-Variabele tijdstippen (B)
-Vaste tijdstippen (s)

Met:
-Variabele bestelgrootte (S)
-Vaste bestelgrootte (Q)

Een viertal bestelmethoden kunnen worden onderscheiden, namelijk:

1.BQ-bestelmethode
Wanneer een van tevoren berekend bestelniveau de basis is voor een systeem heet dit de BQ-methode. Wanneer een voorraad minder dan of gelijk aan het bestelniveau is wordt de vaste hoeveelheid (quantity) besteld. Deze zorgt ervoor dat het niveau weer wordt teruggebracht naar het bestelniveau.

2. De sS-bestelmethode
De sS-bestelmethode heeft ook een vast bestelmoment (S). De bestelserie is variabel. De bestelmomenten zijn echter vast.

3. BS-bestelmethode
Wanneer voorraad beneden niveau B is gedaald, dan dient men een variabele hoeveelheid bij te bestellen tot aan niveau S.

4. SQ-bestelmethode
Hierbij gaat het om een vast bestelmoment, bijvoorbeeld de eerste dag van de maand, gekeken of er een bestelling met een vaste grootte (Q) geplaatst moet worden. Wanneer het bestelniveau is bereikt of overschreden, moet er een bestelling plaatsvinden.

Vergelijking bestelmethoden BS en sQ
Wanneer er beperkingen zijn in de maximale geldhoeveelheid die aan een artikel mag worden besteed en/of in de maximale voorraadhoogte wordt de BS-bestelmethode toegepast.Wanneer er bij een leverancier veel bestellingen binnenkomen van verschillende artikelen met vaste bestellinggrootte wordt de sQ-bestelmethode gebruikt.

Ten behoeve van het berekenen van de optimale bestelgrootte, kan de formule van Camp worden toegepast.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten