Een veilige werkplek is van vitaal belang voor ieder bedrijf. Dat begint bij een goed georganiseerde bedrijfshulpverlening (BHV), wat overigens een wettelijke verplichting is voor werkgevers. Als management speel je in het organiseren hiervan een cruciale rol. Dat klinkt misschien als een vervelende bijzaak, maar het gaat wel om de veiligheid en het welzijn van jouw werknemers en gasten. In dit artikel laten we zien hoe je in zeven stappen de BHV binnen jouw bedrijf kunt organiseren en verbeteren en zo een veilige omgeving kunt creëren waarin iedereen weet hoe er gehandeld moet worden in noodsituaties.
Stap 1: Maak een goede risicoanalyse voor je bedrijf of afdeling
Het eerste wat je te doen staat, is het maken van een grondige risicoanalyse om de specifieke gevaren binnen jouw bedrijf te achterhalen. Onderzoek daarbij zaken zoals brandgevaar, medische noodgevallen, evacuatieprocedures en andere calamiteiten. Breng in kaart wat er voor nodig is om die risico’s te bestrijden of te minimaliseren.
Stap 2: Verzamel voldoende bhv’ers
De volgende stap is om ervoor te zorgen dat je voldoende bhv’ers hebt in verhouding tot het aantal werknemers en de grootte van je bedrijf of je afdeling. Daarvan moeten er altijd voldoende aanwezig zijn, zodat je altijd snel en adequaat kunt reageren bij noodsituaties. Vraag medewerkers voor je BHV-team die je verantwoordelijk genoeg acht om deze taak naar behoren te kunnen uitvoeren.
Stap 3: Stel een duidelijk BHV-plan op
Een goed doordacht BHV-plan is niet alleen wettelijk verplicht, maar het is ook essentieel voor een effectieve BHV-organisatie. Het plan moet helder beschrijven welke procedures moeten worden gevolgd bij verschillende noodsituaties, zoals brand, ongevallen of medische incidenten. Zorg ervoor dat alle relevantie risico’s die gelden bij jouw bedrijf erin opgenomen zijn en dat het BHV-plan regelmatig wordt geüpdatet. Deel het plan met alle werknemers.
Stap 4: Train en oefen
Bhv’ers moeten worden getraind om hun taak te kunnen uitvoeren en blijven trainen en oefenen om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. Deze BHV-trainingen moeten praktijkgericht zijn en gericht op eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie. Een goed instrument hiervoor is de BHV-cursus van BHV.nl. Oefen naast deze cursus ook regelmatig met ontruimingsoefeningen om ervoor te zorgen dat alle werknemers vertrouwd zijn en blijven met de procedures.
Stap 5: Zorg voor de juiste BHV-materialen
Vergeet zeker niet dat jouw bhv’ers materialen nodig hebben om hun taken uit te voeren en dat jij daarin moet voorzien. Zorg daarom voor goed uitgeruste EHBO-kits, brandblussers, blusdekens, verbandmiddelen en communicatiemiddelen. Zorg dat deze materialen op strategische locaties worden geplaatst en dat ze goed worden onderhouden en regelmatig worden geïnspecteerd.
Stap 6: Samenwerken met externe hulpdiensten
Bij noodsituaties kunnen BHV-teams alleen de eerste reactie verzorgen. Voor het vervolg moet je samenwerken met externe hulpdiensten, zoals de brandweer en ambulance. Daarom moet je ervoor zorgen dat contactgegevens van hulpdiensten gemakkelijk toegankelijk zijn en dat werknemers weten hoe ze hen moeten waarschuwen in noodgevallen.
Stap 7: Evalueren en verbeteren
Om je BHV-organisatie te kunnen optimaliseren, maar ook omdat het verplicht is, moet je een gedetailleerde registratie van incidenten en noodsituaties bijhouden. Evalueer deze regelmatig, zodat je leert van eventuele fouten en zwakke punten in het BHV-plan. Neem waar nodig corrigerende maatregelen om de BHV-organisatie te verbeteren. Neem je team hierin actief mee.
Door bovenstaande stappen te doorlopen, kun je de BHV-organisatie effectief inrichten én verbeteren. Het is belangrijk om te investeren in BHV, want een veilige werkomgeving is essentieel voor het succes van jouw bedrijf en het welzijn van jouw medewerkers.
Reageer op dit bericht