D Wiki

Deelnemingsvrijstelling

De deelnemersvrijstelling betreft een vrijstelling voor een aantal bedragen dat een dochteronderneming naar de moederonderneming stort. Dit betreft dus een vrijstelling op de vennootschapsbelasting en kan uitsluitend worden toegepast door vennootschappen, echter niet wanneer sprake is van een fiscale eenheid. Deze vrijstelling is in het leven geroepen om concernwinsten niet dubbel te belasten.
Wanneer deze vrijstelling er niet zou zijn, dan zou de dochteronderneming bij het maken van de winst vennootschapsbelasting (VPB) betalen na het uitkeren van de winst aan de moederonderneming welke vervolgens ook weer VPB zou moeten betalen omdat het voor hen ook winst betreft. Door deze vrijstelling hoeft de moederonderneming niet over de reeds belaste winst nog eens VPB te betalen.

Er zijn een aantal vereisten die in dit verband gelden:

  1. Beide bedrijven moeten een kapitaal hebben dat in aandelen is verdeeld;
  2. Moederonderneming heeft 5% of meer van de aandelen in bezit;
  3. Het voordeel bestaat uit verkoopwinst of dividend / een verlies bestaat uit verkoopverlies;
  4. De moederonderneming moet in Nederland gevestigd zijn. Of het een dochteronderneming betreft maakt niet uit, idem zoals het recht waarmee beide zijn opgericht.

Wanneer deze deelnemingsvrijstelling van toepassing is, dan hoeft er geen belasting te worden betaald over de winst, maar is dus ook een verlies niet aftrekbaar.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten