Artikelen

Details kunnen grote verschillen maken

Als manager is het vooral belangrijk een goede helikopterview te hebben. Door ervoor te zorgen dat de juiste medewerker op de juiste plek zit, bepaalde doelstellingen te behalen en daarbij de kosten beheersbaar te houden en het bedrijfsresultaat te optimaliseren. Je hoeft hierbij zeker niet altijd tot in de details op de hoogte te zijn van processen en werkzaamheden. Maar soms is het juist wel heel goed om eens mee te lopen met medewerkers op de werkvloer. Op dat moment gedetailleerd kijken naar handelingen, kan handige input leveren voor procesverbeteringen. Soms kunnen details namelijk grote verschillen maken!

De kennis en ervaring van medewerkers gebruiken

De rol van managers is de afgelopen decennia flink veranderd. Zo’n vijftig jaar geleden was er bijvoorbeeld nog vaak sprake van een top-down-cultuur. Managers en bazen droegen op wat er diende te gebeuren en hoe, en medewerkers voerden dit uit. In de loop der tijd hebben medewerkers veel meer verantwoordelijkheid en vrijheid gekregen. Ze mogen hierbij niet alleen meer zelf bepalen hoe ze werken, maar hun kennis en ervaring wordt ook veel vaker gebruikt om efficiënter en effectiever te kunnen werken. Hoewel het zeker verbeteringen kan opleveren personeel actief mee te laten denken over processen, is er vaak nog veel meer mogelijk dat waar zij van op de hoogte zijn. Daarom is het helemaal niet verkeerd als manager eens mee te lopen op de werkvloer, om zelf de werkzaamheden te ervaren.

Voorbeelden uit de praktijk

Neem een bedrijf in de transport- en logistiekbranche. Of een productiebedrijf of horecaleverancier met magazijn. Medewerkers rijden hier de hele dag af en aan met pallets met goederen erop. Deze zijn bijvoorbeeld verpakt in dozen, of verzameld in kratten. Regelmatig vallen er dozen of kratten van pallets, met beschadigde artikelen en verloren tijd aan het weer opruimen als gevolg. Simpele oplossing hiervoor: stretch band!

In het magazijn of tijdens het productieproces worden producten in plastic zakken ingepakt. Medewerkers plakken deze zakken met tape dicht. Er wordt gebruikgemaakt van relatief zacht plastic dat snel kapot gaat. Personeel moet er daarom vaak een extra zak omheen doen (extra handeling en materiaalverbruik). Daarnaast kost het dichtplakken met tape veel tijd. De simpele oplossing in deze situatie: sterke pp zakken met kleefsluiting!

Veranderingen hebben vaak meerdere voordelen

Een procesverbetering levert vaak diverse voordelen op. Niet alleen als het gaat om de werkzaamheden van medewerkers, maar ook onder meer op het gebied van duurzaamheid. Door bijvoorbeeld voor andere verpakkingen zoals pp zakken of verpakkingsmaterialen zoals stretch band te kiezen, kan het bedrijf duurzamer werken. Er raakt minder beschadigd, en dus is er minder verspilling en afschrijving. Helemaal goed is het dan natuurlijk ook als uitsluitend materialen worden gebruikt die recyclebaar zijn. Tot slot kunnen veranderingen ook meer tevreden klanten opleveren. Een overdaad van verpakkingsmateriaal is bijvoorbeeld ergernis nummer 1 bij klanten die artikelen van webshops ontvangen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten