Artikelen

Dit zijn de voordelen van het uitbesteden van het debiteurenbeheer

Het zijn van die klusjes waar niemand op zit te wachten. De boekhouding is van de meeste ondernemers al niet de hobby. En dan moet je ook nog achter klanten aan die nog niet betaald hebben. Door het debiteurenbeheer uit te besteden bespaar je best wel wat zorgen. In dit artikel staan de vier belangrijkste voordelen, en je krijgt een indicatie van de kosten.

1. Sneller geld op je rekening

Voor veel ondernemers het belangrijkste voordeel van het uitbesteden van het debiteurenbeheer. Je hoeft geen maanden op je geld te wachten, zelfs geen weken of dagen. Het debiteurenbeheer uitbesteden bij een goede partner zorgt ervoor dat je je geld al binnen 24 uur op je rekening hebt. Zeker voor zzp´ers en kleine ondernemer geeft dit zekerheid en de kans om verder te investeren. Helaas zijn er genoeg ondernemers die omvallen omdat de klanten niet op tijd kunnen of willen betalen. Dat risico verklein je door het debiteurenbeheer uit te besteden.

2. Je hebt er geen omkijken meer naar

Als ondernemer weet je natuurlijk maar al te goed dat er veel te veel tijd gaat zitten in het steeds maar bellen of mailen naar klanten met de vraag of ze willen betalen. Daar heb je geen last meer van als je in zee gaat met een factoringmaatschappij. Zij kopen je facturen. Daarna ben je er zelf van af. Behalve de tijd die je ermee bespaart, is het ook lekker dat je niet meer in de stress zit over slecht betalende klanten.

3. Beter voor relatie met klanten

Het kan nog zo´n goede klant zijn, als je iedere maand zes belletjes moet plegen met steeds weer de vraag waar het geld blijft, ben je er een keer klaar mee. Door debiteurenbeheer uit te besteden hoeft dit niet meer. Je krijgt je geld via een derde partij, en of de klant snel genoeg de factoringmaatschappij betaalt, is voor jou niet interessant. De relatie met je klanten komt niet onder druk te staan.

4. Klanten worden gecheckt

De kredietwaardigheid van je klanten is niet iets waar je bij het eerste contact meteen aan denkt. Debiteurenbeheer begint al bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van een potentiële klant. Je kunt ervan uitgaan dat de juiste expertise aanwezig is bij het bedrijf dat je facturen koopt. Daar kan je zelf alleen maar voordeel uit halen in de toekomst. Een factoringmaatschappij is op de hoogte van wettelijke regelingen op vele gebieden, zoals verkoopvoorwaarden.

Wat kost het?

Het uitbesteden van het debiteurenbeheer is natuurlijk niet gratis. Het is logisch dat je graag een inschatting wilt hebben van wat het ongeveer kost. Je kunt uitgaan van 2 tot 5 procent van het bedrag dat op de factuur staat. Gaat het om een factuur van 1000 euro, dan betaal je maximaal een bedrag van €50 aan de factoringmaatschappij.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten