E Wiki

Emigratieheffing

Emigratieheffing, ook wel bekend als “exitheffing” in Nederland, is een fiscale regeling die van toepassing is wanneer iemand emigreert uit Nederland en zich in een ander land vestigt. Het heeft tot doel te voorkomen dat mensen belastingen ontwijken door hun vermogen en kapitaalwinsten buiten Nederland te verplaatsen.

Belangrijke punten met betrekking tot emigratieheffing zijn onder andere:

  1. Exitbelasting: Wanneer je aanzienlijke bezittingen in Nederland hebt, kun je worden onderworpen aan een exitbelasting wanneer je het land verlaat. Deze belasting is bedoeld om ervoor te zorgen dat eventuele gerealiseerde of latente meerwaarden op bepaalde activa worden belast voordat je Nederland verlaat.

  2. Belasting op aandelen: Emigratieheffing kan ook van toepassing zijn op aandelen in Nederlandse bedrijven die je bezit, vooral als je een aanzienlijk belang hebt. De meerwaarde op deze aandelen kan belast worden wanneer je Nederland verlaat.

  3. Vermogensbelasting: Als je bepaalde vermogensbestanddelen, zoals onroerend goed of bepaalde beleggingen, hebt in Nederland, kunnen er regels zijn die de belastingheffing beïnvloeden wanneer je emigreert.

Het is belangrijk om op te merken dat de exacte regels met betrekking tot emigratieheffing kunnen variëren afhankelijk van individuele omstandigheden en de wetgeving op het moment van emigratie.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten