Artikelen

Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?

Eén van de verplichtingen van een werkgever, is zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor personeel. De preventiemedewerker speelt een essentiële rol in het vervullen van die wettelijke verplichting. Als manager kan jou de taak ten deel vallen om een preventiemedewerker aan te stellen. Dat is doorgaans iemand uit de eigen gelederen die dit naast zijn of haar eigen werk doet. Dat betekent dat je de meest geschikte kandidaat moet zien te vinden. Maar hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?

Cursus gevolgd

Ter ondersteuning van de taak van preventiemedewerker is er de preventiemedewerker cursus die men op weg helpt door te voorzien in het aanleren van belangrijke kennis en vaardigheden. Het is natuurlijk erg handig als je iemand in de gelederen hebt die deze cursus al gevolgd heeft, want dan heb je meteen een potentiële kandidaat. Dat neemt niet weg dat het kwaad kan om hem of haar alsnog op cursus te sturen om de kennis af te stoffen en te updaten. Is er niemand die de cursus al gevolgd heeft, dan stuur je je gekozen kandidaat in ieder geval op cursus. In je arbobeleid dien je je immers door deskundige medewerkers te laten ondersteunen.

Goede communicatieve vaardigheden

Een must voor een preventiemedewerker is het beschikken over goede communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Het is immers de taak van de preventiemedewerker om zijn of haar collega’s van training of voorlichting te voorzien die bijdraagt aan het samen creëren van een veiligere en gezondere werkomgeving. Ook moet de preventiemedewerker overleggen met het management en eventueel adviezen uitbrengen aan de ondernemingsraad. Hij of zij moet dus in staat zijn om duidelijk en bekwaam te communiceren met verschillende niveaus binnen de organisatie.

Proactieve houding

Preventie van gevaren en risico’s vraagt om proactief gedrag. Daarom moet jouw preventiemedewerker een proactief persoon zijn die van aanpakken houdt en inspringt op alles wat hem of haar opvalt. Ook in het bedenken van maatregelen om risico’s en gevaren te minimaliseren mag je een proactieve houding verwachten, daar is de preventiemedewerker immers mede voor aangesteld.

Een teamspeler

Een veilige werkplek draait om de gezondheid en veiligheid van werknemers. Om zich daar volledig voor in te willen zetten, is het noodzakelijk dat jouw preventiemedewerker een teamspeler is met hart voor zijn of haar collega’s. Ook is het belangrijk dat je preventiemedewerker goed ligt in het team en bij anderen, want hij of zij moet in staat zijn om goed samen te werkenmet andere teamleden en belanghebbenden om een veilige werkomgeving te waarborgen.

Betrouwbaar en integer

Natuurlijk is het ook erg belangrijk dat je iemand kiest die betrouwbaar en integer is. Je moet kunnen bouwen op jouw preventiemedewerker, en werknemers moeten dat ook kunnen. Niet alleen om de veiligheid en gezondheid van het personeel te waarborgen, maar zeker ook om je ervan te verzekeren dat jouw organisatie daadwerkelijk voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Zie je investeren in preventiebeleid als een ‘moetje’? Realiseer je dan dat het een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van ongelukken op de werkvloer of ziekte als gevolg van arbeidsomstandigheden. Dat betekent dat het ook bijdraagt aan het verkleinen van het risico op ziekteverzuim, wat toch van de grootste doornen in het oog van managers en werkgevers is. Het is dus alleszins ook in je eigen belang om preventiebeleid zo serieus mogelijk te nemen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten