Economie Kennisbank

Obstakels voor implementatie van het IR-framework volgens van Bommel

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit over Integrated Reporting in Nederland komt naar voren dat het van belang is om verschillen in de logica van waarderen te verenigen om te komen tot een gemeenschappelijke waardebepaling, waarbij verduidelijking hiervan niet benodigd is. Hiermee wordt voorkomen dat er dubbelzinnigheden in het rapport komen te staan. Want, wie bepaalt wanneer iets welke waarde heeft?

Wanneer gesproken wordt over mensenrechten, vervuiling, grondstoffen die schaarser worden en intellectueel kapitaal, dan is die waarde niet eenvoudig en eenduidig vast te stellen. In iedere situatie kunnen factoren van invloed zijn op een bepaalde waarde, afhankelijk van het tijdstip, de geografische ligging, de geschiedenis, de schaarste, de sociale omgeving en dergelijke. Het is daarbij van belang dat er een compromis wordt gevormd ten aanzien van de diverse waarden genoemd in het framework.

Ook wijst van Bommel op het risico dat investeerders en accountants Integrated Reporting gaan innemen/overnemen wat kan leiden tot lokale private arrangementen in plaats van duurzame legitieme afspraken. Daarbij geeft hij aan dat het doel van integrated reporting lijkt te ontbreken, omdat niet duidelijk is welke doelgroep integrated reporting moet dienen.

LITERATUUR
Bommel, K. v. (2014). Towards a legitimate compromise? An exploration of Integrated Reporting in the Netherlands. Bradford: Bradford MCB University Press.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten