Boeken Inkoop Management

Procurement Control

Procurement controlIn diverse organisaties heeft de afdeling Procurement een flinke verandering ondergaan in de afgelopen jaren. Zo’n professionalisering wordt vaak gestart met het in kaart brengen van wat en hoe momenteel wordt ingekocht, door middel van een analyse van de inkoopstromen.
Wanneer er inzicht in de huidige situatie is, wordt ook duidelijk waar verbeteringen te behalen zijn.

Verbeteringen kunnen betrekking hebben op alle aspecten van de inkoopfunctie. Het gaat dus niet alleen om het reduceren van de externe kosten (zoals het sluiten van contracten met betere condities), maar ook om de interne kosten (bijvoorbeeld het reduceren van facturen of het zoeken naar efficiëntere werkmethoden) of de mogelijkheden om duurzamer te ondernemen door op een andere wijze in te kopen.

Naast de verandering in de wijze waarop inkoop is georganiseerd, is ook sprake van een wijziging in de ophanging of rapportagelijnen van de inkoopfunctie. Steeds vaker rapporteert de inkoopfunctie aan een financieel directeur of controller, waar tot voor kort inkoop vaak werd ondergebracht bij een afdeling Facilities of Bedrijfsvoering. Dit vereist verandering aan beide kanten: de inkoopmanager zal op een andere wijze en met andere doelen worden aangestuurd, maar ook de financieel directeur of controller zal begrip moeten hebben van dit vakgebied.

Bestel dit boek voor de prijs van €39,00

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.