S Wiki

Strata Title

Een “strata title” betreft een type eigendomsrecht dat vooral wordt gebruikt bij onroerend goed, met name bij appartementencomplexen en flatgebouwen. In wezen verdeelt het de eigendom van een gebouw in verschillende delen, zoals individuele appartementen of eenheden, en gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen, liften, parkeerplaatsen en tuinen.

Dit type eigendomsstructuur wordt vaak gebruikt in situaties waarbij meerdere partijen gezamenlijk eigendom zijn van een gebouw of complex. Elke eigenaar heeft een “strata-titel” voor hun individuele eenheid, evenals een aandeel in de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw. Deze titel geeft hen het recht om hun eenheid te bezitten, te gebruiken en te verkopen, evenals de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de kosten van het onderhoud en de reparatie van de gemeenschappelijke ruimtes.

De regels en voorschriften met betrekking tot strata-eigendom worden meestal vastgelegd in een “strata-reglement” of “strata-bijeenkomst”. Dit document legt de rechten, plichten en verantwoordelijkheden van de eigenaren vast, evenals procedures voor het beheer en de besluitvorming binnen het complex.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten