Changemanagement Leiderschap Management Modellen Strategie

Verandermatrix van Peter Camp

Peter Camp (1994) heeft het model van Tichy, Managing strategic change (1983), uitgewerkt in een matrix voor het visualiseren en aanpakken van organisatieveranderprocessen. Hij benoemt de rijen en kolommen iets anders en plaatst in de cellen mogelijke aangrijpingspunten voor organisatieverandering.
Camp gebruikt deze matrix om naar diverse aspecten van organisatieverandering te kijken. Door iedere cel nader te specificeren komen alle relevante aspecten aan de orde. Toepassing van de matrix “garandeert” dat alle relevante aspecten aan de orde komen, door de matrix te gebruiken als checklist bij het betreffende veranderproces.

verandermatrix-van-peter-camp


Te gebruiken voor

De meest voor de hand liggende toepassingsmogelijkheid is het gebruik als checklist. Door voor het starten van een verbeterproject de verschillende succesfactoren na te lopen kan nagegaan worden ‘of aan alles is gedacht’. Het nader concretiseren voor de eigen situatie van de verschillende factoren in
een ‘bedrijfsverbetermatrix’ geeft extra toegevoegde waarde. Een tweede toepassingsmogelijkheid is het leggen van verbanden tussen cellen of factoren.

Literatuur
Camp, Peter (1994)

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten