S V Wiki

Wat is het verschil tussen een vereniging en een stichting?

Een vereniging en een stichting zijn beide juridische entiteiten die worden opgericht om een specifiek doel te dienen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide:

  1. Doel: Een vereniging wordt opgericht voor een gemeenschappelijk doel van de leden, terwijl een stichting wordt opgericht om een specifiek maatschappelijk of ideëel doel te dienen.

  2. Leden: Een vereniging heeft leden, die het recht hebben om de vereniging te besturen en te bepalen wat de vereniging doet. Een stichting heeft geen leden, maar wordt bestuurd door een bestuur.

  3. Winst: Een vereniging mag winst maken, zolang dit maar ten goede komt aan het doel van de vereniging. Een stichting mag ook winst maken, maar dit mag niet worden uitgekeerd aan de bestuurders.

  4. Oprichting: Een vereniging wordt opgericht door middel van een notariële akte en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Een stichting wordt ook opgericht door middel van een notariële akte, maar hoeft niet te worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

  5. Aansprakelijkheid: Bij een vereniging zijn de leden in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de vereniging, tenzij zij zich persoonlijk borg hebben gesteld. Bij een stichting is het bestuur aansprakelijk voor de schulden van de stichting, tenzij zij kunnen aantonen dat zij hun taak als bestuurder naar behoren hebben vervuld.

Kortom, een vereniging is een organisatie die wordt gevormd door leden die een gemeenschappelijk doel hebben, terwijl een stichting is een organisatie die wordt gevormd om een maatschappelijk doel te dienen en geen leden heeft.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten