Artikelen

De verschillende managementstijlen uitgelegd

Iedereen weet wat de term ‘manager’ betekent. Het is een functie die je op verschillende manieren kan invullen. Het is ook belangrijk om te weten dat er geen ‘juiste’ managementstijl bestaat. De beste stijl is namelijk afhankelijk van het team, de aard van de organisatie en natuurlijk ook van het karakter van de manager. Door de jaren heen zijn er veel mensen, zoals Daniel Goleman, geweest die zich bogen over het fenomeen manager en de vele stijlen die de manager kan hebben. In dit artikel gaan we dieper in op drie populaire managementstijlen die op dit moment, in 2024, ook nog steeds populair zijn.

De coachende manager

De coachende managers doen het goed in 2024, omdat ze het beste in hun team naar voren laten komen. We leven in een tijd waarin werknemers graag hun kansen willen benutten. Ze willen zelf verantwoordelijk zijn voor een bepaalde functie en vinden het niet fijn om constant verantwoording te moeten afleggen. De coachende manager heeft vooral een ondersteunende functie.

Hij of zij moedigt het team aan en weet ze te inspireren. Maar ook bij problemen zorgt de coachende manager ervoor dat die worden opgelost. Als er in een bedrijf bijvoorbeeld slecht internet is, dan onderzoekt de coachende manager hoe hij of zij het internet kan verbeteren. Dit lukt bijvoorbeeld met glasvezel van Signetbreedband.nl.

De democratische manager

We leven in een democratie en dat is goed, want ieder mens zijn stem telt dan. Deze politieke bestuursvorm kan echter ook doorgevoerd worden naar het bedrijfsleven. Er zijn veel managers die de democratische principes ook toepassen op de werkvloer.

De democratische manager vindt het belangrijk om ieders stem te horen. Als er bijvoorbeeld een belangrijke beslissing moet worden genomen binnen de organisatie, dan peilt de manager wie er voor of tegen is. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe regels over thuiswerken of hoe ze aankijken tegen nieuwe investeringen.

Het voordeel van deze managementstijl is dat het niet echt oneerlijk is, want de meeste stemmen gelden. Maar deze managementstijl brengt soms ook nadelen met zich mee. Er kan onvrede heersen wanneer bijvoorbeeld 55% voor een idee is en 45% tegen. Ook moeten er soms snel beslissingen worden genomen en dan kan deze managementstijl het gehele proces vertragen.

De aristocratische manager

Hierboven hebben we de meer ‘vrijere’ managementstijlen besproken. Deze worden veel gebruikt bij start-ups en moderne werkplekken. Maar veel bedrijven hebben natuurlijk ook nog een klassieke organisatiestructuur en daar past de aristocratische managementstijl goed bij.

Bij deze top-down managementstijl heeft de manager de volledige controle. Hij of zij stuurt iedereen aan en bij problemen worden mensen op het matje geroepen. Discipline is belangrijk voor de aristocratische manager en er is vaak minder ruimte voor creativiteit en dat is soms jammer.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten