Artikelen

Hoe werkt het proces van softwareontwikkeling meestal?

Softwareontwikkelaars zijn op dit moment zeer belangrijk voor de economie. Dit komt door de digitale wereld en de behoefte aan automatisering. Het bouwen van bijvoorbeeld een goede applicatie kost natuurlijk tijd, maar tegelijkertijd kan het veel betekenen voor een bedrijf en zeker wanneer deze op maat wordt gemaakt. De meeste softwareontwikkelaars werken voor ICT-bedrijven en die voeren dan weer werkzaamheden uit voor, meestal grotere, bedrijven en organisaties. Vaak wordt er met een groot team aan nieuwe software gewerkt, maar hoe zien de fasen van dit proces er over het algemeen uit? Dat lees je in dit artikel.

Fase 1: het probleem vaststellen

Om duidelijk uit te leggen hoe software wordt ontwikkeld, is het handig om met een voorbeeld te werken en duidelijk aan te geven hoe specifieke software tot stand komt. Vrijwel elk bedrijf heeft tegenwoordig goede boekhoudsoftware nodig. Vooral voor grote bedrijven is het bijhouden van de administratie een tijdrovende klus en hoe beter dit geautomatiseerd is, hoe meer voordelen dat voor een bedrijf met zich meebrengt.

Een softwareontwikkelaar moet eerst een probleem vaststellen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een huidig boekhoudpakket niet de juiste functies heeft. Of misschien ontbreken bepaalde koppelingen en heb je daarom een ander systeem nodig. Dan heb je als bedrijf een probleem en een softwareontwikkelaar stelt het probleem als eerste vast.

Veel ICT-bedrijven maken tegenwoordig overigens ook gebruik van Managed Kubernetes van bijvoorbeeld Proserve, zodat ze zich volledig op het coderen kunnen richten.

Fase 2: de oplossingen bedenken

Na de vaststelling van het probleem, is het vervolgens relevant om met een oplossing te komen. De oplossing is natuurlijk afhankelijk van het type bedrijf, want elke organisatie heeft andere behoeften.

Een softwareontwikkelaar kan voor een taxibedrijf bijvoorbeeld een effectief rittenregistratiesysteem maken. En voor een webshop kan het logistieke proces geoptimaliseerd worden, zodat een webshopeigenaar met minder administratieve rompslomp te maken krijgt. Het bedenken van een oplossing klinkt aanvankelijk eenvoudig maar vaak moet ook onderzocht worden of het realiseerbaar is en dat is ook een tijdrovende klus.

Proces 3: aan de slag

Is er een oplossing bedacht en gaan de leidinggevenden ermee akkoord? Dan ga je als softwareontwikkelaar vervolgens aan de slag. Bij grote applicaties wordt er doorgaans met een team gewerkt. Voor het ontwikkelen van software zijn er meerdere methodes.

De watervalmethode is nog steeds erg populair. Dit is een klassieke methode waarbij software stap voor stap wordt gemaakt. Na elke afgeronde stap, begint de nieuwe stap. Deze methode kent een duidelijke structuur, maar tegelijkertijd kost het ook meer tijd en alle neuzen moeten dezelfde kant op staan.

Je hebt ook nog de iteratieve methode. Bij deze methode wordt er gelijktijdig aan afzonderlijke gedeelten gewerkt. Het is wel belangrijk om dan het overzicht te behouden en daarom moet er een projectbeheerder zijn die alles in de gaten houdt.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten