Artikelen

Hoe groot moet jouw sales team zijn?

Op de vraag hoe groot een sales team zou moeten zijn is het belangrijk om te kijken naar de sector waarin je als bedrijf actief bent en hoe de sales activiteiten eruitzien. De meeste bedrijven zijn tegenwoordig natuurlijk online actief, waar de call to action direct en indirect op prospects gericht is. Maar naast al deze online activiteiten zijn er nog alom salesmedewerkers actief die direct klantcontact hebben, hetzij fysiek, hetzij telefonisch. Waar de aanvulling ‘m dus in zit voor wat betreft de grootte van een salesteam is ontzettend branche gerelateerd.

Is jouw salesteam wel groot genoeg?

Niet ieder bedrijf heeft de grote omslag gemaakt naar het online binnenhalen van prospects en dat is jammer. Want je salesteam mag misschien fysiek groot genoeg of voldoende lijken, maar laat je online niet een enorm potentieel liggen als bedrijf? Het bereik via social media kanalen, en daar scharen we LinkedIn ook maar even onder, kan gigantisch zijn. Niet alleen liggen hier kansen voor het binnenhalen van nieuwe prospects, ook is LinkedIn een visvijver voor het binnenhalen van nieuw personeel. Het is dus handig, wanneer je als bedrijf je sales team wilt uitbreiden met een loondienst sales agent, je juist op social media kanalen richt. Zet de sales skills van je salesteam online in; juist het netwerken, actief zijn op social media kanalen, daar aanwezig zijn waar het allemaal gebeurt, is ontzettend belangrijk om te groeien als onderneming.

Online sales binnenhalen

Een interactieve eigen website, met connecties naar de drukbezochte social media kanalen, opent in vele sectoren breed de deuren voor online groei. Zet dus absoluut een stuk sales team in voor online activiteiten en internet marketing. Ligt er ruimte voor online groei? Op deze wijze kun je nagaan of jouw salesteam groot genoeg is, of ruimte biedt aan nieuw (online) verkooptalent. Daarbij kun je ook denken aan freelancers, zodat de nieuwe sales medewerker geen vast dienstverband voor ogen heeft en jullie niet gebonden raken.

Direct klantcontact

Menig bedrijf ontvangt winkelend publiek, waarbij er verlangd wordt dat de salesmedewerkers goed geïnformeerd de klant van informatie kunnen voorzien, een stuk service bieden en op subtiele wijze verkopen tot stand laten komen. Een te agressieve verkooptechniek leidt de klant juist meestal weer de zaak uit, of laat de klant achter met wellicht het onterechte gevoel iets aangesmeerd te zijn. Dergelijk klantcontact valt of staat dus met de houding van de salesmedewerker.

Sales partners

Voor freelancers/ ZZP’ers binnen de sales kan het interessant zijn zichzelf te koppelen aan een tijdelijke opdrachtgever. Er zijn online platforms waar je jezelf als sales partner kunt aanmelden – en het werkt natuurlijk vice versa; wie opzoek is naar tijdelijke uitbreiding van het salespersoneel kan zich wenden tot online platforms. Zoek en vind er nieuwe sales medewerkers op ZZP basis. De aangesloten salespartners zijn van alle markten thuis, van direct marketing tot het uitvoeren van gegevensanalyse en toepassen van klantgerichte software om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van de klant.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten