Hoe implementeert u een verandering die tevens goed geborgd wordt in de organisatie? Een uitdaging waarvan de oplossing niet direct voor de hand ligt. Toch zijn er methoden waarmee dit relatief makkelijk te realiseren is. Vaak ligt de oplossing in het bottom-up ’empoweren’ van verandering. Denk aan de organisatie van zelfregulerende teams. Goed presterende self-organizing teams worden gekenmerkt door een sterk gedeelde verantwoordelijkheid, goede onderlinge afstemming, breed draagvlak voor (zelf voorgestane) veranderingen en bovenal de behoefte om de (eigen) werkwijzen te verankeren en te borgen.
Onderwerpen
- Opzet en executie van het veranderplanningsproces
- Inventarisatie en ‘enabling’ van mensen en middelen
- Randvoorwaarden succesvolle zelfsturende teams
- Implementeren van zelfsturende teams
- Teambuilding, teamontwikkeling en teamdynamiek
- Prestaties, beloning en meten van resultaat/ ROI
- Bewaking en sturen van het verander/ implementatieproces
- Evaluatie en borging van het veranderproces
Resultaat
U leert hoe uw organisatie bedrijfsprocessen op een effectieve manier blijvend kan veranderen waarbij de bedrijfsstrategie als uitgangspunt geldt. U leert hoe u het (tactisch) veranderproces kunt opzetten, structureren en plannen. Hoe u relevante stakeholders kunt betrekken, kunt trainen en verantwoordelijkheden kunt toekennen. De voorwaarden voor succesvolle implementatie van zelfsturende teams zijn bekend evenals de relaties tussen succesvolle zelfsturende teams en het behalen van bedrijfsdoelstellingen en ROI. Daarnaast wordt er kennis opgedaan over het bewaken, meten en sturen van het verander- c.q. implementatieproces. Tot slot leert u hoe u de veranderingen eigen kunt maken en kan borgen in nieuwe processen en structuren.
Inhoud van de opleiding
De Post HBO opleiding ‘Tactisch Verandermanagement’ duurt ongeveer 3 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 deelnemers op locatie. Hierin volgt u colleges, werkt aan opdrachten en schrijft ter afronding een referaat.
Dag 1: Opzet en executie van het veranderplanningsproces (college 1 en 2)
Tijdens deze dag leert u hoe u de vertaalslag kunt maken vanuit de bedrijfsstrategie naar een tactisch veranderplan. U krijgt nieuwe kennis en inzichten over organisatiekunde, (tactisch) verandermanagement en HRM. U leert met welke projectmanagementmethoden interventies voorbereid, geïnitieerd en gemanaged kunnen worden. Doel van de dag is te leren hoe u uiteindelijk grip kunt houden op het vernieuwingsproces.
Dag 2: ‘Enabling’ van mensen en middelen: zelfsturende teams (college 3 en 4)
Tijdens deze dag leert hoe u uw tactisch veranderplan verder kunt vormgeven. Er wordt ingezoomd op het mobiliseren van mensen en middelen met een focus op het formeren van zelfsturende teams. U wordt bijgepraat over de succesfactoren van dit soort teams en aan welke randvoorwaarden er moet worden voldaan. Tevens komt aan bod hoe u bestaande structuren en systemen kunt aanpassen aan de nieuwe situatie en krijgt u nieuwe kennis en inzichten over het managen van de benodigde interventies.
Dag 3: Teambuilding, teamontwikkeling en teamdynamiek (college 5 en 6)
Tijdens deze dag staat het implementeren, ontwikkelen en versterken van (zelfsturende) teams centraal. U krijgt methoden aangereikt om teams beter te laten functioneren (oa via bottom up empowerment). Er wordt ingezoomd op teamdynamieken, beloningsstructuren, teamprestaties, vergroting van eigenaarschap en ROI.
Dag 4: Borging van het implementatie/ veranderproces (college 7 en 8)
Tijdens deze dag leert u hoe u geplande interventies daadwerkelijk geïmplementeerd en geborgd kunt krijgen in de organisatie. U wordt bijgepraat over effectieve implementatiemethoden zoals Agile, Lean en Scrum. U leert o.a. welke managementstijlen het effectiefst zijn bij veranderingen en hoe u met bepaalde tools blijvende gedragsveranderingen kunt realiseren. Tot slot krijgt u aan de hand van best practices en cases voorbeelden van succesvolle veranderprojecten en -implementaties.
Dag 5: Monitoring en bijsturen van het veranderproces (college 9 en 10)
Tijdens deze dag leert u hoe u grip kunt houden op het implementatie- en veranderproces. U wordt bijgespijkerd over alle ins en outs van het monitoringproces. Op welke KPI’s wordt gestuurd, welke metrics worden gehanteerd en wanneer dient er bijsturing in het proces plaats te vinden? Tot slot leert u hoe evaluaties kunnen plaatsvinden ten aanzien van de nieuwe werkwijze en de de borging ervan.
Investering
Uw investering voor deze opleiding bedraagt 3895 euro (excl. BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.
Ik heb vragen die hier niet worden beantwoord
Indien u vragen hebt, kunt u contact met ons opnemen. Ook kunt u uw contactgegevens achterlaten en wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren. Het gesprek zal confidentieel worden behandeld.
Reageer op dit bericht