Artikelen

Wat is CRM en wat zijn de voordelen?

Iedereen heeft weleens gehoord van CRM, maar er zijn veel verschillende definities te geven aan dit begrip. In deze blog wordt er dieper ingegaan op de betekenis van CRM en de voordelen die hieraan verbonden zijn. Er zijn namelijk voordelen voor iedereen binnen een bedrijf om te werken met een CRM systeem.

Waar staat CRM voor?

De afkorting CRM staat voor Customer Relationship Management. Het begrip CRM wordt hiervoor gebruikt om aan te duiden in welke vorm dit plaatsvindt. Eigenlijk betekent CRM dus de manier waarop het bedrijf de relatie met de (potentiële) klant onderhoudt. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van online software die hierbij eigenlijk helpt om deze relaties te ondersteunen. In deze blog wordt dus ook gesproken over CRM systemen. Er zijn veel verschillende types CRM systemen die kunnen worden ingezet voor het onderhouden van klantrelaties. De efficiëntie en effectiviteit omtrent relatiebeheer wordt dus flink verbeterd door het gebruik van een CRM systeem binnen het bedrijf.

Waarom is het inzetten van CRM zo belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom CRM software zo belangrijk is en ook zo populair. Allereerst wordt CRM vooral gebruikt om klantgegevens in te beheren. Het is een handige tool om bijvoorbeeld namen, adressen en telefoonnummers in op te slaan om deze later makkelijk terug te kunnen vinden. Ook kan er goed worden gefilterd op een specifieke categorie in een CRM systeem. Per klant kan er dus precies worden gezien wat de geschiedenis bevat, zijn er bijvoorbeeld vaker facturen uitgegaan of zie snel welke vorm van contact de klant fijn vindt. Door al deze gegevens in een systeem te hebben kan er ook gekeken worden naar de voorkeuren van de totale klantengroep. Hierdoor kunnen er weer aanpassingen in bijvoorbeeld de communicatie worden doorgevoerd.

Welke takken van een bedrijf kunnen hun voordeel halen uit CRM?

CRM systemen zijn hulpvol voor veel verschillende bedrijven en veel afdelingen voor een bedrijf. Zo is de eerste afdeling waar het handig is waarschijnlijk voor de salesafdeling. Met een CRM systeem is het heel makkelijk bij te houden hoe het gaat met nieuwe leads en de voortgang van sales targets. Voor customer success en klantenservice is een CRM systeem heel handig voor het inzetten van tools zoals ticketsystemen en een volledig communicatiebestand. Hierdoor is alle communicatie van verschillende kanalen op één plek te vinden. Ook voor de HR medewerkers is een CRM systeem erg handig, zo kunnen ze de prestaties en voortgang van personeel makkelijk monitoren.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten