Artikelen

Is de schwung er een beetje uit? Dit gaat het tij keren

Het is helemaal geen schande dat het een tikkeltje minder gaat met je bedrijf. En dan niet zozeer met de omzet, maar met de vibe binnen de onderneming. Iedereen heeft periodes waarin het even wat moeilijker is om volop gemotiveerd te blijven. Als manager kun je wachten tot de zon weer gaat schijnen, maar het is beter om zelf voor een omslag te zorgen. Dit hoeven helemaal geen grote cultuurveranderingen te zijn. Met kleine punten zorg je dat de vibe volledig omkeert.

Bijscholing (op een leuke manier)

Een uitstekende manier om de werkvloer van hernieuwde energie te voorzien, is door ze bij te scholen. Dan kun je aan de sales afdeling denken. Sales is het kloppende hart van je bedrijf, omdat de verkoop en afname nu eenmaal het belangrijkste zijn.

De beste sales training is zowel voor startende als ervaren verkopers interessant. Tijdens de training worden handvaten gegeven om met bepaalde situaties om te gaan. Een training kan hartstikke leuk zijn, waarbij de deelnemers rollen aannemen. Na deze dag is het team niet alleen voorzien van nieuwe vaardigheden, maar hebben de verkopers ook weer volop zin om aan de slag te gaan.

Haal een interim manager in huis

Bij interim denken veel mensen aan de tijdelijke vervanging omdat de vorige manager is vertrokken. Dat klopt, maar een interim manager kun je ook als tijdelijke versterking van de werkvloer gebruiken. Wat zijn de voordelen van deze extra kracht?

Om te beginnen wordt er veel ervaring binnengehaald. Deze ervaring gaat gepaard met nieuwe vaardigheden en tactieken. Daarnaast kijkt een interim manager met een frisse blik naar de bedrijfsvoering. Niet voor niks is de vraag naar tijdelijke managers erg groot.

Verbeter de teambuilding

Een werkvloer kan zeker niet op elk gebied met een sportteam vergeleken worden. Een van de overeenkomsten is echter dat een goede teamspirit voor de beste resultaten zorgt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals de gouden volleybalploeg van 1996, maar een goede sfeer bevordert de prestaties.

De teambuilding kan op allerlei manieren worden verbeterd. Een weekend survivallen is een mogelijkheid, maar een avondje met zijn allen uit eten kan net zo effectief zijn. Kies iets uit dat bij je team past, en de stap naar vernieuwde energie is gezet.

Begin bij jezelf

Vergeet niet dat je als manager een grote invloed hebt. Daarbij gaat het zeker niet alleen over de beslissingen die je neemt, maar ook over je houding op de werkvloer. Als de manager zich goed voelt en zich energiek gedraagt, slaat dit over op de collega’s.

Dat betekent niet dat je als Emile Ratelband door het bedrijf moet gaan rennen. Het kan in kleine dingen zitten. Vraag eens aan een collega hoe het met zijn of haar hobby gaat. Een andere tip is om te denken in mogelijkheden, en niet in beperkingen. Dit is niet eenvoudig, maar het is het proberen meer dan waard. Daardoor vinden medewerkers het leuker om bij jou te werken en te blijven.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten