I Wiki

Islamitisch bankieren / Islamic Finance

Islamitisch bankieren (Arabisch: المصرفية الإسلامية) betreft een bank-of bancaire activiteit die in overeenstemming is met de principes van het islamitisch recht (sharia). Islamitische financiën zijn derhalve gebaseerd op de principes van de sharia.
Deze principes dienen als richtlijnen voor financiële transacties en investeringen in overeenstemming met islamitische waarden. Onderstaand enkele belangrijke principes van islamitische financiën:

  1. Riba (rente): Islamitische financiën verbieden het betalen of ontvangen van rente. Riba wordt beschouwd als onrechtvaardig en exploiterend. In plaats van rente worden winstdeling (Mudarabah) en kostenplus (Murabaha) structuren gebruikt.

  2. Gokken en speculatie: Islamitische financiën ontmoedigen activiteiten die als gokken of speculatie worden beschouwd. Financiële instrumenten die onzekerheid, risico en speculatie bevorderen, worden vermeden.

  3. Haram-activiteiten: Islamitische financiën sluiten investeringen in activiteiten uit die als haram (verboden) worden beschouwd volgens de islamitische wet, zoals alcohol, tabak, gokken, varkensvlees en conventionele financiële instellingen die rente toepassen.

  4. Zakat: Zakat is een vorm van verplichte liefdadigheid in de islam. Islamitische financiële instellingen moedigen klanten aan om bij te dragen aan liefdadigheidsinstellingen en gemeenschapsprojecten.

  5. Transparantie en ethiek: Islamitische financiën benadrukken de noodzaak van transparantie, eerlijkheid en ethisch gedrag in alle financiële transacties. Financiële instellingen worden aangemoedigd om zorgvuldige due diligence en risicobeheerpraktijken te volgen.

  6. Vermijden van gokken en onzekerheid: Islamitische financiën vermijden financiële instrumenten die gebaseerd zijn op onzekerheid, zoals speculatieve derivaten. In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op activa met tastbare waarde, zoals onroerend goed of zakelijke investeringen.

  7. Partnerschap en risicodeling: Islamitische financiën moedigen partnerschap en risicodeling aan tussen de financieringsinstellingen en klanten. Dit kan worden bereikt via modellen zoals Mudarabah (winst- en verliesdeling) en Musharakah (joint venture).

Deze principes vormen de basis van islamitische financiën en worden toegepast in verschillende financiële producten, zoals islamitische bankieren, islamitische verzekeringen (Takaful) en islamitische obligaties (Sukuk), om te voldoen aan de religieuze en ethische vereisten van moslims.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten