Studies

Post-fusie & integratie (Cursus)

Een overname of fusie-traject is doorgaans een intensief traject. Er komt veel kijken bij de eerste verkennende fase, het due diligence traject en de uiteindelijke deal. Maar hoe gaat het daarna verder? Uit onderzoek blijkt dat de eerste honderd dagen na een fusie cruciaal zijn voor het slagen van de acquisitie. Tijdens deze cursus duikt u in de integratievraagstukken na een acquisitie of fusie.
Er wordt ingegaan op thema’s zoals; synergie-identificatie, integratieplanning, projectbeheer en organisatieverandering. Met deze cursus verkrijgt u op een geïntegreerde wijze inzicht in de mechanismen van bedrijfssamenvoeging.

Onderwerpen

  • Wat is de rol van de ondernemingsraad?
  • Hoe behoudt u het momentum van de overeenkomst?
  • Wat is het belang van integratie ten tijde van het due diligence traject?
  • Hoe gaat u om met de eerste dag nadat de deal officieel gesloten is?
  • Hoe bepalend zijn de eerste honderd dagen?
  • Hoe kan u het beste synergie creëren en hoe kan u dit meten?
  • Hoe kan u het beste omgaan met cultuurverschillen?
  • Wat zijn de grootste risico’s bij een integratietraject en hoe beheerst u die?
  • Hoe betrekt u bijtijds alle stakeholders?

Resultaat

Na afloop van de cursus weet u hoe u effectief integreert na een acquisitie. U snapt welke valkuilen er tijdens de overname zijn en hoe het synergievoordeel kan vergroten en versnellen. U bent in staat om de klanten en medewerkers aan boord te houden en te betrekken in de cruciale eerste honderd dagen. Daarnaast werkt u aan belangrijke vaardigheden die van pas komen bij post-merger integratie. U weet wat de do’s and dont’s zijn bij het opstellen en uitvoeren van een integratieplan. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied cultuurverschillen, communicatiestijlen en de rol van de ondernemingsraad.

Inhoud programma

Ochtendprogramma: college 1
In de ochtend starten we met de basis: Waarom is het traject direct na de acquisitie zo belangrijk? U leert dat de integratie eigenlijk al begint voordat de deal gesloten is. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over hoe u een gedegen integratieplan opstelt en welke medewerkers onderdeel zijn van het project. Daarnaast leert u hoe u de risico’s het beste kan identificeren en hoe u de risico’s kunt minimaliseren. Verder wordt er dieper ingegaan op het belang van een goede eerste dag. Wat moet er allemaal geregeld worden in geval van carved-out entiteiten en wat mag wel en niet mag tot dag 1?

Middagprogramma: college 2
In de middag gaan we verder met de cruciale eerste honderd dagen. Hoe betrekt u alle stakeholders en hoe kunnen de integratieplannen het beste uitgewerkt worden? U leert over het belang van gedegen en geplande communicatie en hoe u Target Operating Modellen kunt ontwikkelen. En hoe kan alles het meest effectief gemeten worden, zodat u kan bijsturen waar nodig? Tot slot krijgt u inzicht in het herkennen van cultuurverschillen en hoe hier het beste mee omgegaan kan worden. Hoe wordt de synergie tussen beide organisaties gerealiseerd en hoe vindt de integratie van juridische entiteiten plaats? Aan het einde van deze dag heeft u  theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader geplaatst.

Investering
De actuele kosten voor deelname aan dit traject treft u op de website van Utrecht Business School.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten