T Wiki

Tokenisme

Tokenisme, ook wel bekend als tokenism in het Engels, verwijst naar het beleid en de uitvoering ervan met betrekking tot het aanstellen van medewerkers uit minderheidsgroepen, gezien vanuit een verplicht perspectief. Dit concept, geïntroduceerd in de Verenigde Staten in 1963 door Martin Luther King, impliceert het aannemen van een symbolische “token” medewerker om de schijn van sociale betrokkenheid van een instelling of organisatie te tonen, de diversiteit in het personeelsbestand te vergroten, en mogelijke beschuldigingen van discriminatie te ontkrachten. Een klassiek voorbeeld van tokenisme is het aanstellen van een vrouw in een beroep dat traditioneel als “mannelijk” wordt beschouwd.

Mensenrechtenactivist Malcolm X, een prominent lid van de African-American Civil Rights Movement, reageerde in 1963 op beweringen van toenemende acceptatie door te stellen: “All you have gotten is tokenism — one or two Negroes in a job, or at a lunch counter, so the rest of you will be quiet.”

Deze “tokens” behoren vaak tot minderheidsgroepen die minder dan 15% van het personeelsbestand vertegenwoordigen, wat leidt tot integratieproblemen, waaronder verhoogde zichtbaarheid, assimilatie en uitsluiting. Dit resulteert voor “tokens” in gevoelens van de noodzaak om zich te bewijzen, verhoogde prestatiedruk, en stress.

Tokenisme manifesteert zich in verschillende vormen, zoals etniciteit (huidskleur), geslacht (man/vrouw), seksuele voorkeur (hetero/homo/transgender), en religie (islam/jodendom/christendom, enzovoort).

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten