Studies

Cursus Bedrijfsovername en Bedrijfsoverdracht

De verwachting is dat de komende jaren veel oudere ondernemers zullen ophouden. Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 15 en 25 duizend bedrijven per jaar zullen overgaan. Dit betekent dat er een groeiende marktbehoefte is aan specialistische kennis die succesvolle transities mogelijk maken. De cursus ‘bedrijfsoverdracht’ geeft op een multidisciplinaire en geïntegreerde wijze inzicht in juridische en fiscale aspecten en de waardebepalende factoren die een rol spelen bij bedrijfsovernames.

Onderwerpen

– Welke trends  zijn er binnen bedrijfsoverdracht en bedrijfsovername?
– Nieuwe kennis en inzichten in de meest voorkomende vormen van overname
– Relatie waardering, financiering, structurering, fiscale en juridische aspecten
– Nieuwe inzichten in verschillende waarderingstechnieken bij overnames
– Verbanden tussen de vorm van de overname, structuur en financieringsvorm
– Inzicht in de rol van juridische en fiscale aspecten bij bedrijfsovernames
– Verbetering van de kwaliteit van uw adviezen bij bedrijfsovernames.

Resultaat

Na afloop van de cursus heeft u diepgaande kennis en inzichten van de aspecten die van belang zijn bij bedrijfsovernames. U weet welke trends en ontwikkelingen er zijn rondom bedrijfsovernames, u snapt welke verbanden er zijn tussen bedrijfswaardering, financiering, structurering en fiscale en juridische aspecten en u weet hoe u uw nieuw opgedane kennis kunt toepassen in de praktijk. U bent verder op de hoogte van diverse waarderingsmethodes en u kunt deze ook ten uitvoer brengen. Tot slot bent u een zwaardere gesprekspartner geworden voor opdrachtgevers omdat de kwaliteit van uw adviezen sterk is verbeterd.

Inhoud

Dag 1: Bedrijfsoverdracht: waardering, financiering en structurering (college 1 en 2)

Tijdens deze dag leert u welke trends en ontwikkelingen er zijn op het gebied van bedrijfsovername. U doet nieuwe kennis en inzichten op over de meest voorkomende overnamevormen, de relatie tussen bedrijfswaardering, financiering en structurering en u leert welke juridische en fiscale zaken er spelen rondom overnames. U doet verder kennis op over verschillende waarderingstechnieken, geldstromen en rendementseisen, de hoogte van de kostenvoet, risico’s en waarderingsuitkomst. Aan het einde van de dag heeft u uw kennis over bedrijfsoverdracht en bedrijfsovername naar een substantieel hoger niveau gebracht.

Dag 2: Overnamevorm, structuur en financieringsvorm (college 3 en 4)

Tijdens deze dag ligt de nadruk op het meegeven van gedegen kennis over het verband tussen bedrijfsovername, structuur en financieringsvormen. U leert de verschillen onderkennen van de diverse overnamevormen (management buy-in, management buy-out en strategische overname) en financieringsvormen (earn-out, achtergestelde lening en gefaseerde verkoop). U krijgt tot slot informatie over de inrichting van een zo optimaal mogelijke structuur om de fusie of overname op een zo gunstig mogelijke manier voor u te laten verlopen. U leert verbanden en logica te zien tussen deze drie belangrijke aspecten binnen het overnameproces.

Dag 3: Juridische en fiscale aspecten bij bedrijfsovernames (college 5)

Tijdens deze dag leert u welke juridische en fiscale aspecten een rol spelen bij het overnameproces. U krijgt inzicht in juridische constructies, wat uw rechten en plichten zijn tijdens het overnameproces, wat het doel en inhoud van de intentieverklaring is en met welke regelgeving u zoal te maken krijgt. U leert verder wat de belangrijkste fiscale hoofdvragen zijn bij overnames, welke methoden er zijn om om fiscale lasten te verlagen, welke (tegengestelde) fiscale belangen koper en verkoper kunnen hebben en wat er allemaal komt kijken bij een fiscale due dilligence. Na afloop van de cursus weet u beter wat er speelt tijdens het overnameproces en bent u in staat om het proces in goede banen leiden en grip te houden op de zaak.

Vorm

De cursus Bedrijfsovername en bedrijfsoverdracht is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. Verder staat de kwantificering van beleid centraal tijdens deze opleiding. U redeneert gedurende de opleiding terug vanuit een bedrijfskundig perspectief.

Voor wie is het bedoeld?

De cursus Bedrijfsovername en bedrijfsoverdracht is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. De cursus is een executive training wat betekent dat een bepaald werk- en denkniveau gewenst is. Doorgaans hebben onze deelnemers een financiële achtergrond, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten