Artikelen

Hoe pak je kwaliteitsmanagement aan? 5 tips

Kwaliteitsmanagement gaat over het zo goed mogelijk maken van een product, productieproces, de dienst of het bedrijf zelf. Denk aan kwaliteitsmanagement in de zorg, bij een online marketing bureau of een supermarkt. Er wordt dan gekeken naar wat goed en fout kan gaan om de kwaliteit zo veel mogelijk te waarborgen. Er zijn een aantal tips die je kunt volgen om kwaliteitsmanagement aan te pakken. Wat is de beste manier om dit te doen? Lees er hier meer over!

Maak een grondige analyse

Je moet eerst goed kijken naar hoe dingen nu gaan in je organisatie. Dit betekent uitzoeken wat beter kan, waar dingen mis kunnen gaan en waar kansen liggen om iets te verbeteren. Zorgorganisaties kunnen bijvoorbeeld kijken naar de patientveiligheid in de zorg. Hoe gaat het er nu aan toe? Wanneer je echt begrijpt hoe alles werkt en hoe goed je het momenteel doet, kun je pas echt de kwaliteit verbeteren.

Stel duidelijke doelstellingen en normen vast

Vervolgens is het zaak om duidelijke doelen en regels op te stellen als je de kwaliteit wilt verbeteren. Deze doelen moeten duidelijk, meetbaar, haalbaar, belangrijk en binnen een bepaalde tijd te doen zijn (dat noemen we SMART). Als je duidelijke regels hebt, zoals ISO-certificaten of standaarden voor jouw sector, heb je iets om mee te vergelijken. Zo kun je makkelijker zien hoe je het doet en waar je je kunt verbeteren.

Gebruik een systematische aanpak

Met een duidelijk plan kun je de kwaliteit pas echt verbeteren. Dat betekent dat je goed moet regelen hoe je de kwaliteit in de gaten houdt, beoordeeld en beter maakt. Er zijn een aantal tools die je kunt gebruiken om op een doeltreffende manier aan betere kwaliteit te werken. Je kunt bijvoorbeeld software gebruiken, maar denk ook aan methodes zoals Lean of Six Sigma.

Betrek alle medewerkers

De rol van medewerkers is onmisbaar als je aan kwaliteit wilt werken. Zij moeten meedenken en sparren over hoe bepaalde zaken beter kunnen, helpen met het doorvoeren van veranderingen en in de gaten houden hoe het gaat. Als je zorgt voor een sfeer waarin iedereen zich inzet voor goede kwaliteit en steeds beter willen doen, dan zullen medewerkers zich meer betrokken voelen. Zo kan iedereen samenwerken aan de doelen van de organisatie en deze successen samen vieren.

Monitor, evalueer en pas aan!

Kwaliteitsmanagement is iets wat je altijd moet blijven doen. Het gaat erom dat je steeds weer kijkt hoe het gaat, beoordeelt wat er beter kan en dan dingen aanpast. Het is belangrijk om regelmatig te checken of je nog goed bezig bent, door te kijken naar bepaalde meetpunten en regels. Met wat je uit die beoordelingen leert, kun je dingen verbeteren. Zo blijf je de kwaliteit opkrikken en kun je inspelen op wat klanten nodig hebben en willen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten