Om werkzaamheden correct uit te voeren is het noodzakelijk dat ondernemingen investeren in haar medewerkers om kennis, ervaring en vaardigheden te optimaliseren. Het totaal aan kennis, ervaring en vaardigheden van medewerkers worden ook wel competenties genoemd.
Toepassing
Het competentiemodel beschrijft de competenties die medewerkers moeten bezitten om de bedrijfsactiviteiten goed uit te kunnen voeren. Organisaties zetten competentieprofielen op die benodigd zijn voor een bepaalde functie of activiteit. Deze competentieprofielen worden tijdens het werving en selectieproces vergeleken met de competentieprofielen van medewerkers of sollicitanten.
Bij het tot stand komen van een competentieprofiel worden vijf stappen onderscheiden:
1. Stel per activiteit of functie de benodigde competenties op.
2. Stel een competentieprofiel op voor de medewerkers.
3. Stel vast wat de minimale competentie vereiste per activiteit of functie.
4. Stel vast wat de maximale afwijking van de minder relevante competenties uit het profiel mag zijn.
5. Stel vast welke medewerker het beste voldoet aan het gewenste competentieprofiel.
Aandachtsgebieden
Door een perfecte match te zoeken tussen de competentieprofielen die door een organisatie gewenst zijn en de competentieprofielen van medewerkers is een optimale inzet van de medewerkers mogelijk. Deze methode is ook te hanteren bij het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen organisaties. Organisaties gaan samenwerking om gezamenlijke strategische doeleinden te bereiken, dit doen zij om het feit dat beide organisatie individueel deze doeleinden niet kunnen bereiken. Dit komt doordat de individuele organisaties niet alle benodigde competenties bezitten en dus op zoek moeten naar andere organisatie die de benodigde competenties complementair kunnen maken.
Literatuur
Gomez-Mejia, L., Balkin, D. & Cardy, R. (2008). Personeelsmanagement. Amsterdam: Pearson Education Benelux.
Reageer op dit bericht