Artikelen

Medewerkersparticipatie stimuleren voor een schoon kantoor

Als onderneming maak je waarschijnlijk gebruik van een professioneel schoonmaakbedrijf dat zorgt voor schone bureaus, gedweilde vloeren en gezeemde ramen. Maar het is natuurlijk wel zo fijn als collega’s ook af en toe denken aan klusjes als ontkalken waterkoker, bijvullen van de koffiemachine en opruimen van de eigen werkplek. Een schone werkomgeving heeft nou eenmaal een positief effect op het welzijn en de productiviteit van je medewerkers. Het grootste effect bereik je door medewerkersparticipatie te stimuleren en aan te moedigen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees het hier.

Het belang van een schone, opgeruimde werkomgeving

In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat werknemers beter presteren in een omgeving die schoon en georganiseerd is. Rommel leidt af en viezigheid, bacteriën en virussen hebben minder kans zich te verspreiden in een schone omgeving, wat een positief effect heeft op het ziekteverzuim onder collega’s. Naast de reguliere schoonmaak die regelmatig door een professioneel bedrijf wordt uitgevoerd, draagt af en toe een extra doekje over de muis of het toetsenbord allemaal bij aan de hygiëne. Daarnaast kan er efficiënter worden schoongemaakt als iedereen zijn eigen werkplek opgeruimd houdt, het aanrecht aan het einde van de dag leeg is en er zo min mogelijk rommel rondslingert.

Betrokken medewerkers creëren

Dat het qua orde en hygiëne op kantoor misschien wel een beetje beter kan, betekent niet per definitie dat je meer uren af moet nemen bij het schoonmaakbedrijf dat je inhuurt. Het is niet alleen voordeliger, maar vaak ook effectiever om in plaats daarvan te investeren in medewerkersparticipatie. Als medewerkers allemaal een steentje bijdragen aan het onderhouden van de werkomgeving, valt er al veel te winnen. Betrek collega’s bij het schoonmaakproces en wijs ze op hun medeverantwoordelijkheid voor een schone werkomgeving. Je hoeft niet meteen een corveerooster op te stellen als dit niet bij je bedrijfscultuur past, maar een simpel briefje met het verzoek om gebruikte vaat in de vaatwasser te zetten of een verduidelijking van het afvalbeleid kunnen al een groot verschil maken.

Maak gebruik van de nudging-methode

In publieke ruimten is het gebruik van nudging al langere tijd populair. Nudging is een methode waarbij je mensen een duwtje in de juiste richting geeft door keuzes aantrekkelijk en eenvoudig te maken. Ook op kantoor kun je met behulp van nudging een schone werkomgeving bevorderen. Zo kun je bijvoorbeeld het weggooien van afval, het opruimen van rommel en ander positief gedrag stimuleren, zonder dat je politieagent hoeft te spelen op kantoor. Leg schoonmaakdoekjes binnen handbereik zodat werknemers er makkelijker een gewoonte van maken om aan het eind van de dag hun laptop, beeldscherm of toetsenbord schoon te maken. Maak gebruik van opvallende afvalbakken die medewerkers motiveren hun afval weg te gooien. Zo creëer je betrokken medewerkers die zich inzetten om de werkomgeving netjes en schoon te houden.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten