Artikelen

Tegen een aantrekkelijke rente een bedrijfspand (her)financieren

Voor het financieren van een bedrijfspand heb je eigen vermogen nodig. Het resterende bedrag kun je een hypotheek voor afsluiten. Tegen een aantrekkelijke rente financieren zorgt voor goed betaalbare maandlasten. Hoe heb je zelf invloed op de hoogte van de rente?

De hoogte van de rente voor een zakelijke hypotheek hangt sterk af van het risico dat de geldverstrekker loopt. Dit wordt ook wel Loan To Value (LTV) genoemd. Daarnaast zijn de verschillen tussen de geldverstrekkers ook erg groot. Wat moet weten over het vastgoed financieren en de hoogte van de rente?

Hoeveel heb je nodig voor het kopen van een bedrijfspand?

Het financieren van een bedrijfspand kan grotendeels met een zakelijke hypotheek. Altijd moet je een deel van de koopsom zelf hebben. Hoeveel je zelf bijdraagt, verschilt. Het gaat bijvoorbeeld om maximaal 30% van de marktwaarde. Heb je een eigen vermogen beschikbaar waardoor je maar voor 50% een zakelijke hypotheek afsluit, dan profiteer je mogelijk van een lagere rente. Het verschil tussen de waarde en het hypotheekbedrag dat je nodig hebt wordt Loan To Value genoemd. Bij een lagere LTV, kun je recht hebben op een lagere hypotheekrente. Kijk vooral ook kritisch waar je aanklopt voor geld. Je kunt overigens eenvoudig via deze tool je zakelijke hypotheek berekenen. Dan kom je goed beslagen ten ijs.

Een iets lagere rente heeft een grote invloed op de maandlasten

Een verschil van 0,1 procentpunt lijkt een te verwaarlozen verschil, maar het tegendeel is waar. Gerekend over een gelijkblijvende schuld van €200.000, levert een 0,1 procentpunt lagere schuld een besparing op van €2.000 over een periode van tien jaar. Staar je daarom niet blind op één financier waar al je geldzaken lopen. Kijk juist eens verder. Er zijn ook alternatieve manieren van financieren.

Kiezen voor een ondernemershypotheek bij Mogelijk

Een alternatief voor een bank is Mogelijk. Dit is een platform waar ondernemers en investeerders bij elkaar worden gebracht. De investeerder (vaak oud-ondernemer) wil rendement maken op vermogen en de ondernemer heeft juist geld nodig om te investeren in de onderneming. De investeerder kan ook moeilijk bij banken terecht door de zeer lage rente die ze ontvangen. Het investeren in zakelijke hypotheken is veilig en geeft een stabiel rendement. 

Bij Mogelijk is het uitgangspunt het onderpand zelf en niet jouw cijfers over de afgelopen jaren. Dit maakt het financieren van een investering in vastgoed eenvoudiger. Het uitgangspunt is anders als je het benodigde vermogen haalt bij investeerders die weten hoe het ondernemen gaat. Zo helpen ondernemers elkaar.

Herfinancieren tegen een aantrekkelijke rente

Met een eigen bedrijfspand heb je mogelijkheden met de opgebouwde overwaarde. Tegen een aantrekkelijke rente kun je namelijk een deel van de overwaarde weer gebruiken om te investeren in je onderneming. Je financiert op deze manier bijvoorbeeld een verbouwing of je zorgt ervoor dat je volledig gasloos kunt werken door het verduurzamen van het pand en jouw bedrijfsprocessen. Je kunt zelfs de overwaarde gebruiken als werk- of groeikapitaal voor je onderneming.

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten