Artikelen Internationaal

Maleisië verhoogt de Sales & Service Tax

De Maleisische regering heeft onlangs het tarief van de belasting op verkoop en diensten (SST) verhoogd van 6% naar 8%. 
De verhoging is ingegaan vanaf 1 maartjl., in diverse sectoren. Minister van Financiën Datuk Seri Hamzah Azizan verklaarde dat dit deel uitmaakte van de lopende belastinghervormingen van de regering en nodig was om de fiscale basis van het land verder te versterken. 
Met deze maatregel wordt verwacht de staatinkomsten te verhogen met een waarde van 3 miljard ringgit (ongeveer 636 miljoen dollar).

De SST werd in 2018 geïntroduceerd ter vervanging van de goederen- en dienstenbelasting (GST) om de koopkracht van Maleisië te stimuleren. Onder het SST-regime werden verschillende belastingtarieven toegepast, afhankelijk van de aard van de goederen en diensten. Bouwmaterialen, aardolie en basisvoedingsmiddelen vallen onder een tarief van 5%, terwijl niet-essentiële items onder een tarief van 10%  vallen.

Wanneer de belastbare diensten vóór 1 maart worden verleend, dan is het toepasselijke tarief van 6% van toepassing. Als de belastbare dienst op of na 1 maart wordt verleend, geldt het tarief van 8%.

Welke diensten zijn vrijgesteld van de belastingverhoging?

  • Voedsel en dranken (Groep B);
  • Parkeerdiensten (Groep I);
  • Logistiek (Groep J);
  • Telecommunicatiediensten (Groep I).

Alle andere belastbare diensten die hierboven niet zijn vermeld, zullen worden onderworpen aan het nieuwe tarief van 8%. 
Verder is het nieuwe SST-tarief ook uitsluitend van toepassing op elektriciteitsdiensten boven 600 kWh. Met deze bepaling zal ongeveer 85% van de elektriciteitsklanten met een capaciteit van 600 kWh, en lager, niet onderhevig zijn aan SST. Afgezien daarvan blijft de regering ook vrijstellingen van SST verstrekken voor schoonwatervoorzieningsdiensten.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten