Studies

Servant Leadership A (Post-Academisch)

Als manager binnen een organisatie kan u soms in een lastig pakket zitten. Er wordt vaak gesteld dat u de top van de organisatie steunt in hun besluiten en strategie. Aan de andere kant is het ook belangrijk om loyaal te zijn aan de medewerkers binnen uw team. Hoe kan u bewerkstelligen dat medewerkers voldoende autonomie hebben en hun betrokkenheid bij de organisatie vergroot wordt? Deze opleiding geeft u handvatten zodat uw mensen zich kunnen ontwikkelen tot authentieke medewerkers met passie voor hun team en organisatie. Daarnaast krijgt u veel inzichten in hoe u zelf het beste tot uw recht komt als manager. Na het volgen van de opleiding kunt u met vol vertrouwen uw medewerkers begeleiden naar zelfleiderschap.

Onderwerpen

  • Wat zijn de principes van Servant-Leadership?
  • Welke eigenschappen heeft een succesvol rolmodel en hoe eigent u deze zich toe?
  • Hoe kunt u Servant-Leadership implementeren?
  • Hoe legt u de juiste accenten in uw leiderschapsstijl?
  • Hoe legt u duurzame verbindingen tussen doelen van het team en de organisatie?
  • Wat kan u doen om uw effectiviteit te vergroten door uw gedrag af te stemmen?
  • Wat zijn uw drijfveren en hoe kunt u deze het beste inzetten?
  • Hoe geeft u uw teams meer zelfstandigheid?
  • Hoe krijgt u meer zelfvertrouwen om een verandering door te voeren?

Resultaat

Na afloop van deze opleiding heeft u het vertrouwen om uw teams meer zelfstandigheid te geven en op een andere manier leiding te geven. Tijdens de opleiding leert u om te gaan met conflicten op de werkvloer, medewerkers te begeleiden bij de verandering(en) en over het implementatieproces. U heeft inzicht in het theoretisch kader en kan dit vertalen naar de praktijk. U bent in staat te reflecteren op uw eigen leiderschapsstijl en met een open mind te kijken wat nodig is. U weet hoe u op een andere manier leiding kan geven en u ervoor zorgt dat medewerkers doen wat u hoopt. Na deze opleiding kan uw organisatie gedegen aan de slag gaan met servant leadership voor leidinggevenden en stevent u vol vertrouwen af op een goed geoliede organisatie.

Inhoud

Module 1: Kennismaking en introductie  

Tijdens deze module starten we met de basis. U leert alles over de karakteristieken en gedragskenmerken van Servant-Leadership. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over wat zelfsturing is en de Cultuur en Leiderschap Cyclus. U leert tevens wat er zoal komt kijken bij het hanteren en gebruiken van de Toolbox Servant-Leadership. Aan de hand van Spiral Dynamics krijgt u inzicht in (uw eigen) waardesystemen, organisatiecultuur en de communicatie. Aan het einde van deze module heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader gepast. 

Module 2: Een inspirerende leider

Tijdens de tweede module duiken we dieper in Servant Leadership en hoe u een inspirerend voorbeeld kunt zijn. U gaat onderzoeken welke waarden belangrijk zijn binnen uw organisatie en hoe deze passen bij uw eigen waarden. U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten hoe u op een aanstekelijke en positieve manier over kunt brengen wat u wilt zeggen. De principes van storytelling gaan ons hierbij helpen. U leert hoe u richting geeft aan uw team en hoe de communicatie plaats vind tussen verschillende waardesystemen in mensen. U sluit de module af met praktijkcasuïstiek.

Module 3: Personifiëring van krachtig leiderschap

Tijdens deze module leert u alles over de ontwikkeling van uw eigen autonomie en evenwicht als servant leider. U leert alles over het hanteren van stress en balans als manager. Dit doen we op onconventionele manier met behulp van de sport Aikido. U krijgt methoden en instrumenten aangereikt over overlegstijlen en over communicatie zonder ego.  U wordt tot slot bijgespijkerd over de thema’s compassionate love, nederigheid, empowerment en empathie.

Module 4: Autonomie en zelfsturing

Tijdens deze module ontdekt u hoe u zelfsturing onder de aandacht brengt. U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten, tools, tips, methodes en guidelines over verandermanagement uit de praktijk waarmee u uw voordeel kunt doen. U leert wat de 10 gouden regels zijn voor zelfsturing, hoe u achterhaalt of uw organisatie een Servant-leadership organisatie is en welke basisprincipes hieraan ten grondslag liggen. Verder krijgt u nieuwe kennis en inzichten over hoe u nieuwe initiatieven en zelfleiderschap stimuleert en wat het belang is van kaders binnen een autonome organisatiestructuur.

Module 5: Duurzaam en met betekenis

Tijdens deze module leert u alles over de rol van de organisatie binnen de maatschappij en welke betekenis het voor de mensen heeft. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over het morele kompas, stewardship en leiden als voorbeeld. U leert welke krachten er spelen binnen organisaties en hoe u zorgt voor goed rentmeesterschap en een duurzaam beleid.  Tot slot leert u hoe u een rolmodel wordt voor aankomende generaties.

Module 6: Afronding en presentaties

Deze afsluitende module wordt gebruikt om u persoonlijke ontwikkeling volledig te evalueren en stil te staan bij de effecten van de veranderingen op uw organisatie.  U heeft een leiderschapsstijl ontwikkeld die past bij u als mens en weet een inspirerend en positief voorbeeld te zijn in de organisatie. Alle deelnemers zullen in deze module hun ervaringen en (persoonlijke) groei delen met de groep middels interactieve presentaties. Deze worden beoordeeld en aan de hand van de beoordeling zal uw certificering plaatsvinden.

Voor wie is het bedoeld?

De opleiding is bestemd voor leidinggevenden en (middle) managers die zich aangetrokken voelen tot de filosofie van Servant-Leadership. Deze leergang is uitermate geschikt voor mensen die werkend zijn binnen de middenlaag van een organisatie zoals afdelingshoofden, teamleiders, teamcoaches, interim managers (ZZP), programmamanagers of projectleiders. De opleiding is een executive training wat betekent dat een bepaald werk- en denkniveau gewenst is. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar relevante werkervaring en HBO+ werk en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten